Magdalena Bekier z Dębna, to uznana stylistka, projektantka i miłośniczka dawnej sztuki krawieckiej. Od lat pasjonuje się modą historyczną. Jest właścicielką pracowni rekonstrukcji strojów z dawnych epok. Specjalizuje się w strojach damsko-męskich z XVIII wieku, jest rekonstruktorką wojny siedmioletniej (1756-1763). Szyła mundury dla muzeów w Polsce i za granicą, stroje teatralne, filmowe, zamawiane także do kolekcji prywatnych. Pokazy mody to także barwna lekcja historii i zmian obyczajowych. Należy do 25. regimentu piechoty von Kalcstein w Erfurcie. Jest też członkiem stowarzyszenia „Der dreispitz”, które skupia rekonstruktorów z 13 krajów Europy.
Stanisław Mazurek ze Szczecina – od lat prowadzi warsztaty muzyczne z wykorzystaniem dawnych i zapomnianych instrumentów. Prezentuje instrumenty muzyczne zgromadzone w prywatnej kolekcji wzbogacając to barwną opowieścią o historii i archeologii. Zapoznaje z walorami dźwiękowymi i przedstawia etapy budowy instrumentów. Jego firma “DITONUS” to połączenie miłości do muzyki dawnej z pracą badawczą, lutnictwem, wykonywaniem muzyki i szeroko rozumianą edukacją.
Cezarego i Edytę Szczupaków z Marwic znamy z wielu festynów i obozów historycznych. Oferują pokazy wyrobu serów podpuszczkowych i twarogowych, degustację i sprzedaż serów
podpuszczkowych (żółtych), twarogów, ricotty (serów z serwatki), z mleka, krowiego i koziego, wyroby zielarskie, rękodzieło drewniane i tkane na krośnie pionowym. Ponadto będzie można spróbować sera suszonego, robionego wg XVI-wiecznej receptury.
podpuszczkowych (żółtych), twarogów, ricotty (serów z serwatki), z mleka, krowiego i koziego, wyroby zielarskie, rękodzieło drewniane i tkane na krośnie pionowym. Ponadto będzie można spróbować sera suszonego, robionego wg XVI-wiecznej receptury.
Miód i produkty pszczele oraz świece z wosku pszczelego znajdziemy na stoisku przygotowanym przez Pasiekę Miody Jana. Dla widzów będzie degustacja i możliwość zakupu miodów: rzepakowego, akacjowego, lipowego, wielokwiatowego, faceliowego, gryczanego i malinowego. Miód Akacjowy Cedyński wpisany został na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa, Perła 2014. Także oferują degustację Miodu Pitnego Trójniaka Cedyńskiego, wyróżnionego w Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów” 2014 - jest to miód pitny oparty na staropolskiej recepturze, stworzony dla uczczenia 1000- lecia bitwy pod Cedynią.
Jadalne rękodzieło i nie tylko....pani Danuta Brzezińska z Drezdenka ma do zaoferowania także rzeźbione warzywa pasteryzowane w słoiczkach, dżemy z warzyw wg własnej receptury, a z niejadalnych produktów - kręcioły z drewna, szyte lalki anioły tildy i wiele ciekawych rzeczy, które warto obejrzeć!
Wnętrza starej piwnicy na wino, tzw. lodowni, opanują wojowie z Cedyńskiego Bractwa Historycznego Comitatus. Pokazy walk i życia codziennego w średniowiecznym obozowisku to ciekawy pomysł na ożywienie zapomnianych obiektów w mieście, poprzez prowadzenie w nich działań kulturalnych i edukacyjnych. Widzowie będą mogli popróbować kulinariów z czasów Mieszka I – kaszy i podpłomyków. Pokazy uzbrojenia i umundurowania z pewnością będą cieszyły nie tylko pasjonatów historii wojskowości.
Jarmark Cysterski jest jednym z punktów programu Jubileuszowego Forum Szlaku Cysterskiego oraz wojewódzkiej inauguracji Europejskich Dni Dziedzictwa, jakie będą miały miejsce w Cedyni w pierwszy weekend września 2015r.
sobota, 5 września 2015r.
Miejsce: Hotel Klasztor Cedynia (dziedziniec), ul. Konopnickiej 10
Zapraszamy w godzinach 12.00- 18.00
Napisz komentarz
Komentarze