Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 10:55
Reklama
Reklama

Jak się dowiesz, to przestaniesz ten chleb kupować - mówi piekarz

Piekarze tłumaczą, co to jest chleb z dyskontu. Nie wskazują konkretnej sieci, ale ogólnie piszą, czym różni się prawdziwy chleb od produkowanego w masowych ilościach. Bo upieczone pieczywo z zamrażarki nie jest świeże – przekonują.

Stowarzyszenie Rzemieślnik zamierza walczyć o polski chleb. Zgodnie ze swoim statutowym celem, który jest „pokazanie tajników rzemiosła piekarskiego, cukierniczego i lodziarskiego”. Dlatego zaczyna akcję skierowaną do klientów.

Piekarze zaczynają specjalną akcję. Tłumaczą, co to jest chleb z dyskontu

„Chodzi o pokazanie różnicy między pieczywem z sieci sklepowych, a tym kupowanym w piekarniach z wieloletnią tradycją. Tu trzeba zaznaczyć, że Rzemieślnik „nie bierze na cel” konkretnych sklepów. Stowarzyszeniu chodzi o wszystkie pseudo-piekarnie” – tak samo to tłumaczy.

I dodaje: „Sieci są i już będą, ludzie będą tam kupować, ale niech chociaż wiedzą, jaka jest różnica, co kupują i dlaczego jeden chleb kosztuje 3 zł a inny 10? 

Politycy tego nie ułatwiają, obiecują że jak wygrają, to chleb będzie tani... Czyżby też chcieli upadku rzemiosła na rzecz przemysłu? Czy są ignorantami i nie wiedzą, co mówią?”.

Nazwa „piekarnia” musi być zastrzeżona

Akcja polega na wymuszeniu i nagłośnieniu koniecznych uregulowań prawnych, chroniących rzemieślników.

Po pierwsze, nazwa „piekarnia” musi być zastrzeżona dla podmiotów, które samodzielnie wytwarzają swoje wyroby. I to w dodatku z surowców podstawowych.

Piekarnią nie mogą być lokale, które handlują pieczywem, ale go nie produkują. „Na rynku pojawiło się mnóstwo sieci franczyzowych, które w zasadzie działają jak sieci handlowe, odpiekają mrożonki...” – argumentuje Rzemieślnik.

Po drugie, słowo „świeże” nie może odnosić się do pieczywa odmrożonego i powtórnie upieczonego.

Taki chleb mrożony szybko się starzeje. Ma tez krótką gwarancję. O smaku starszego już nawet lepiej nie wspominać.

Świeże, z piekarni i rzemieślnicze

Stowarzyszenie domaga się zmian w prawie, które zaczną chronić piekarnie. W wystosowanym apelu czytamy:

„Jeśli akurat twoja piekarnia świetnie prosperuje, być może pomyślałeś: to nie jest mój problem, dopóki kasa się zgadza, nie muszę się angażować. Nic bardziej mylnego, to kwestia czasu, jak jakaś bogata sieć handlowa postawi obok ciebie lepszy lokal z tańszymi wyrobami, które też będą świeże, z piekarni i rzemieślnicze”.


 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

y 16.03.2023 00:27
ja przestalem chlac jak sie w bosmanie zatrudnilem to byly rzeczy o ktorych wolalbym nie wiedziec

Kolo 15.03.2023 10:23
Piekarnie też okłamują nas pracowałem 5 lat to wiem np. Piszą chleb z miodem a niema tam kropli miodu jest coś miodo podobna masa i td.

Mmmm 14.03.2023 22:35
W piekarniach też nie ma dobrego chleba. Nie potrafią upiec najzwyklejszego chleba. Dobry chleb to taki, który im starszy tym smaczniejszy i tydzień dla niego to nic.

Ela 14.03.2023 17:26
i co z tego że zamrożone. Można ba każdym etapie zamrozić a to nie zmienia składu.stąď zdrowe mrożonki

Torunianin 14.03.2023 17:11
Piekarnie może mają część racji ale chleb z rzekomo piekarni jak bartkowcy którzy odpiekaja mrożony chleb i jest on od 5-12 zł to jest największe kłamstwo które robią .... Ja kupuję w piekarni 2.4 kg chleba za 11 zł wypieczonego z mąki na miejscu i to nie jest jakieś gówno bartkowskich 600 g za 7 lub 8 zł a prawdziwy chleb

Maciej 14.03.2023 15:23
I ja to szanuję

Jaga 14.03.2023 15:04
Żeby upiec dobry i smaczny chleb trzeba podchodzić do tego z sercem.Mój tata tak wypiekał każdy bochenek

i
pisowska zasada kopernikańska 14.03.2023 11:45
Gorszy chleb wypiera lepszy.

Zdzislaw Dyrman zasadniczo 14.03.2023 09:48
Piekarze robią nas w wała mówią że pieką chleb a to glina nie chleb różne świństwa dodają i z kilograma mąki robią 100 chlebów. Ludzie jakbyście znali prawdę to byście tego świństwa nie kupowali zasadniczo

i
pewnik 14.03.2023 11:44
Jak glina to z ciasta mrożonego.

KAPITAN DOPA Z ABW 14.03.2023 09:42
JA TAM TYLKO WŁASNE WYPIEKI Z HELLS KITCHEN OMLET KAKAOWY NA SUROWO HA HA AH W GALAKTYCE KURWIX W POLINIE HA HA AH

JAK MAWIA PREMIER ZMIENIA PERSPEKTYWĘ W 5 MINUT JAK OKO PROROKA HA AH AH 14.03.2023 09:36
KRACH NA GIEŁDACH USA SIE SYPIE HA HA AH BANKI PLAJTUJĄ HA HA AH

Kudłata 14.03.2023 07:26
Ja kupuje chleb prosto od krowy

liberał 14.03.2023 07:20
Przecież wiadomo o co chodzi. Likwidacja prywatnych, to dyktatura koncernów.

Realia 14.03.2023 02:00
Acha, czyli taniej nie będzie. Chcą pomocy ale tylko do swoich kieszeni i niby takie zdrowe. Znam piekarza co ludzi ma gdzieś i niby taka misja. Ha ha ha...

liberał 14.03.2023 07:19
Czyli politycy robią to specjalnie, czy z głupoty?

Cayman 13.03.2023 23:31
Czesław jestem piekarzem i powiem ci jedno Jesteś głupkiem jak tak myślisz kropka

ReklamaEPI-AKCJA Fundacji "Normalnie" 08.11.-09.12.2024
Reklamadotacje rpo
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama