Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
środa, 6 listopada 2024 12:34
Reklama

Kasza na niedzielę. Jaką rolę odgrywa kasza w diecie nastolatka?

Na skutki nieprawidłowego odżywiania najbardziej narażoną grupą są dzieci i młodzież. -W tym okresie, konsekwencje dietetycznych zaniedbań to nie tylko złe samopoczucie i pogorszenie wyników w nauce, lecz także szereg problemów zdrowotnych, które mogą przełożyć się na życie dorosłe. O tym, jak odpowiednio zadbać o jadłospis dojrzewających dzieci włączając do niego zboża – w szczególności polską kaszę, opowie Katarzyna Foszner – ekspert ds. żywienia kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.
Kasza na niedzielę. Jaką rolę odgrywa kasza w diecie nastolatka?
Między 9 a 10 rokiem życia dzieci zwiększa się zapotrzebowanie na witaminy takie jak: A, B1, B2, cholinę, B6, E, K oraz składniki mineralne – wapń, fosfor, magnez, cynk, jod, selen, fluor.
 
Dla nastolatków
 Z wiekiem, do intensywnego rozwoju młodego organizmu niezbędne są większe ilości cennych składników odżywczych. U młodzieży w wieku 12 – 13 lat następuje kolejny wzrost zapotrzebowania na takie witaminy jak A, C, B1, B2, PP, cholinę, B5, B12, K, foliany , a także takie składniki mineralne: żelazo, miedź, cynk oraz wymienione wcześniej magnez ,jod, selen, fluor.
 –Z żywieniowego punktu widzenia największe znaczenie dla dorastającego dziecka ma zwiększenie zapotrzebowania na wapń – dostarczymy go dzięki nabiałowi i warzywom kapustnym, a także magnez, żelazo i cynk, które wprowadzimy do diety dzięki kaszom obecnym w codziennym jadłospisie  – mówi Katarzyna Foszner, ekspert kampanii „Lubię kaszę”.
 
Gryczana jako źródło magnezu
 Magnez uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego, reguluje rytm serca, odpowiada za mocne kości oraz bierze udział w wytwarzaniu przeciwciał. Jego niedobór prowadzi do osłabienia organizmu, nadciśnienia, drżenia i bolesnych skurczy mięśni, a nawet depresji. Aby wzbogacić dietę o ten pierwiastek, warto sięgać po kaszę gryczaną, której jeden woreczek (100 g suchego produktu) dostarcza aż 218 mg magnezu, co stanowi np. prawie całkowite dzienne zapotrzebowanie 10-latka na ten składnik. Część tej porcji można podać dziecku na obiad, a pozostałą zaserwować np. jako jeden ze składników farszu do warzyw na kolację.
 
Kasza jaglana bogata w żelazo
Elementem budującym czerwone krwinkijest m.in. żelazo. To właśnie dzięki żęlazu krew ma zdolność do przenoszenia tlenu po organizmie.
-Pierwiastek ten wspomaga zatem utrzymanie sprawności fizycznej i umysłowej dzieci i młodzieży oraz zwiększa odporność organizmu. Niedobór tego mikroelementu może prowadzić do anemii objawiającej się słabością i zmęczeniem, częstymi bólami głowy, łatwą irytacją, utratą apetytu, problemami z koncentracją oraz słabszymi wynikami w nauce. Najwięcej będzie go w kaszy jaglanej, której 100 g porcja dostarcza tyle samo żelaza co 150 g polędwicy wołowej i ponad 3 razy więcej niż taka sama porcja mięsa wieprzowego.  Jaglaną warto podawać w towarzystwie m.in. świeżych warzyw czy owoców, które bogate są w wit. C i foliany, poprawiające wchłanianie żelaza niehemowego obecnego w kaszy – zaleca Katarzyna Foszner.
 
Cynk zawarty w kaszy owsianej
W okresie dojrzewania to wzmożoną aktywność wykazują hormony. Objawia się to nie tylko chwiejnym nastrojem, ale także wypryskami skórnymi, które często pozostawiają po sobie trudno gojące się rany i blizny.
-Aby proces gojenia przebiegał prawidłowo, niezbędne jest dostarczanie w codziennej diecie odpowiednich ilości cynku, w który bogata jest kasza owsiana. Pierwiastek ten bierze udział także w rozwoju płciowym, a jego niedobór może powodować spowolnienie procesu dojrzewania, problemy ze wzrostem czy zaburzenia miesiączkowania u młodych dziewcząt – mówi ekspert kampanii.
 
Błonnik i węglowodany złożone
 Kasze to są bogate w  cenne składniki mineralne, ale również w błonnik. To właśnie on skutecznie zmniejsza ryzyko nadwagi, otyłości i cukrzycy. Specjaliści szacują, że blisko co piąty 11-latek ma nadwagę, co w wieku dorosłym może doprowadzić do choroby jaką jest otyłość.
-W utrzymaniu prawidłowej masy ciała pomocna będzie kasza jęczmienna, stanowiąca nieocenione źródło naturalnego błonnika, który reguluje uczucie sytości. Zaleca się, aby w celu zachowania prawidłowego rozwoju młodego organizmu do diety nastolatka włączyć min. 30 g kaszy dziennie – radzi Katarzyna Foszner. -Dla urozmaicenia jadłospisu warto pamiętać także o podawaniu dzieciom lekkostrawnej kukurydzianej czy manny – dodaje.
 
Informacje o kaszy, porady oraz autorskie przepisy można znaleźć na stronie internetowej www.lubiekasze.pl
 
Działania sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama