Gdy za oknem szaro, buro…
–O naszą odporność powinniśmy dbać przez cały rok. Dlatego zachęcam, aby do codziennej diety włączyć kaszę jęczmienną, ponieważ świetnie odżywia komórki jelit. To właśnie tam zlokalizowane jest prawie 70% komórek odpornościowych z całego naszego organizmu – przekonuje dietetyk Katarzyna Foszner.
Andrzej Polan, ekspert kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, poleca w szczególności jesienne chilli con carne z pasztetem z kaszy jęczmiennej, które oczaruje zarówno miłośników mięsa, jak i produktów zbożowych.
–Jesień niekoniecznie musi kojarzyć nam się z ciężkimi daniami i rozgrzewającymi zupami. Proponuję, aby doprawić swój jadłospis szczyptą koloru i fantazji. Chilli con carne w połączeniu z kaszą jęczmienną to doskonała propozycja na codzienny obiad, jak również kolację w gronie najbliższych – mówi Andrzej Polan.
Na zdrowie
–Na jesień polecam także kaszę gryczaną, gdyż jest świetnym źródłem rutyny. Ten związek to główny składnik wielu suplementów poprawiających odporność. Kasza ta zawiera takze dużo cynku i folianów – przekonuje Katarzyna Foszner.
Korzystając z walorów kaszy gryczanej, Andrzej Polan poleca arancini po polsku, czyli krokiety z kaszy gryczanej z kremowym sosem serowym.
–Uważam, że należy odchodzić od postrzegania kaszy jako dodatku do drugiego dania. Krokiety z kaszy gryczanej to dowód na to, że danie bezmięsne może również stanowić pełnowartościowy posiłek i dać uczucie sytości na długo –zachęcaznany szef kuchni.
Słodycz jesienną porą
–Manna dzięki swojej lekkostrawności jest wskazana dla osób z chorobami układu pokarmowego (choroba wrzodowa żołądka, zapalenie jelit, trzustki i wątroby) lub po przebytych operacjach. Zawdzięcza to temu, że jest bardzo rozdrobniona i delikatna – mówi Katarzyna Foszner.
Kaszę mannę można jeść na wszelkie sposoby. Jest świetnym pomysłem na śniadanie, obiad, kolację czy deser. Ciekawą propozycję może stanowić ciasto parzone z żurawiną i kremem z kaszy manny oraz białej czekolady.
– Kasza manna to baza do tworzenia wyśmienitych deserów. Najczęściej kojarzona jest z kaszkami dla maluchów, tymczasem w połączeniu z białą czekoladą i kwaśną żurawiną zachwyci niejedno podniebienie – przekonuje Andrzej Polan.
Na stronie www.lubiekasze.pl można znaleźć te oraz wiele innych inspiracji kulinarnych. Oprócz lekkich potraw z owocami, coś dla siebie znajdą także amatorzy zup, deserów, sałatek czy faszerowanych warzyw.
Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
O kampanii „Lubię kaszę…”
Ogólnopolska kampania „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” ma przekonać Polki
i Polaków, że warto jeść kaszę częściej i uwzględnić ją w codziennej diecie.Na potrzeby kampanii powstała strona internetowa www.lubiekasze.pl, dzięki której można poznać różne rodzaje i walory zdrowotne kaszy, dowiedzieć się, jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą.
i Polaków, że warto jeść kaszę częściej i uwzględnić ją w codziennej diecie.Na potrzeby kampanii powstała strona internetowa www.lubiekasze.pl, dzięki której można poznać różne rodzaje i walory zdrowotne kaszy, dowiedzieć się, jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą.
Napisz komentarz
Komentarze