Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
czwartek, 7 listopada 2024 22:57
Reklama

6 zł na wyżywienie w szpitalu. Czy za tyle można nakarmić pacjenta?

Dietetycy chcą poważnych zmian w systemie żywienia pacjentów. Alarmują, że na przygotowanie posiłków wydawane są grosze i nie są w stanie za takie stawki przygotować zdrowej i pożywnej diety.
6 zł na wyżywienie w szpitalu. Czy za tyle można nakarmić pacjenta?

Autor: iStock

Aktualnie w Polsce stawka żywieniowa na pacjenta na dzień wynosi 10 złotych, ale mniej więcej waha się w zakresie do 4 – 6 – 8 złotych dziennie. Proszę pójść do sklepu i sprawdzić, co można kupić za to do jedzenia na cały dzień.” - takie słowa padły z ust Moniki Kroenke, przewodniczącej Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków w tzw. „białym miasteczku” pod Kancelarią Premiera w Warszawie. Tam właśnie protestują pracownicy ochrony zdrowia, domagając się zwiększenia nakładów na ten sektor. Nie chodzi wyłącznie o pensje, ale jak podkreśla PZZD, który właśnie udzielił poparcia strajkującym, o całościowe podejście do problemu. Związek ma na myśli właśnie pieniądze na posiłki dla chorych. „Ta stawka jest koszmarnie niska. Jako dietetycy nie możemy z nią pracować tak, żeby pacjent był odpowiednio odżywiony, żeby wychodził najedzony z tego szpitala. Nie mówimy 'przejedzony' ale 'najedzony'.” - tłumaczyła Aleksandra Piasecka, wiceprzewodnicząca związku.


Problem żywienia w szpitalach jest znany od lat. Już w 2018 roku Najwyższa Izba Kontroli alarmowała, że w Polsce brakuje norm w tym zakresie. Punktowała, że nie ma także dietetyków w szpitalach, przez to pacjenci otrzymują jedzenie wręcz im szkodzące. Sieć Watchdog Polska w 2020 roku zebrała informacje z ponad 500 placówek w całym kraju a analiza potwierdziła, że dziennie wyżywienie jednego chorego kosztuje 6-8 złotych.

Dietetyk, Monika Kawka w rozmowie z News4Media przyznaje, że „w teorii” żywienie szpitalne spełnia wszelkie normy jakościowe i ilościowe. „Coraz rzadziej wyniki kontroli przeprowadzanych w placówkach ochrony zdrowia wskazują na poważne błędy popełniane w kwestii posiłków, ale dotyczy to głównie kwestii formalnych.” – mówi, ale zastrzega: „Jednocześnie te same kontrole stwierdzają, że zamiast wędlin podawane są produkty mocno przetworzone jak np. konserwy. Brakuje świeżych owoców i warzyw. Masło zastępuje się szkodliwymi wręcz tłuszczami roślinnymi. Pacjenci muszą dojadać, bo porcje nie są wystarczające.” - wymienia.

Kwestia ceny

W jej ocenie stawki żywieniowe muszą zostać podniesione, bo za 10 zł dziennie można nakarmić dorosłego człowieka, ale nie będzie to odpowiednie jedzenie. „Zwłaszcza dla osoby wymagającej lekkostrawnej, ale pożywnej diety. 6-7 zł to koszt jednego, dwudaniowego obiadu w szkole podstawowej, z czego połowę zazwyczaj płacą rodzice, a reszta gmina . W szpitalach powinno to być przynajmniej 25 zł dziennie.” - podaje Kawka i tłumaczy, że obecnie górę biorą kalkulacje finansowe. Szpitale posiadające własną kuchnię, oszczędzają na produktach, a korzystające z cateringu wybierają firmy w przetargach, w których najważniejszym kryterium jest cena.

O zmiany postuluje także Federacja Przedsiębiorców Polskich. Zabrała głos w sprawie w sierpniu tego roku, gdy okazało się, że Specjalistyczny Zespół Opieki Zdrowotnej nad Matką i Dzieckiem w Poznaniu w przetargu na wyżywienie pacjentów przeznaczył 13,30 zł na „osobodzień”. W ocenie biznesu to poniżej kosztów i nie da się za taką kwotę przygotować odpowiedniej jakości posiłków. „To niedopuszczalne, aby szpital oszczędzał na wyżywieniu pacjentów – zwłaszcza, jeśli otrzymuje na ten cel dodatkową dotację z Ministerstwa Zdrowia. Tym bardziej w przypadku Specjalistycznego Szpitala Opieki Zdrowotnej nad Matką i Dzieckiem w Poznaniu, gdzie pacjentami są matki i dzieci.” - komentował wówczas Arkadiusz Pączka, wiceprzewodniczący Federacji Przedsiębiorców Polskich i wskazał, że stawka dzienna dla takiej placówki powinna wynosić ponad 25 zł.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

kurcze 14.10.2021 23:04
To jak za litr paliwa!

XXL 12.10.2021 10:14
W gryfińskim szpitalu powiatowym była kuchnia na miejscu, skromnie ale smacznie. Ale trzeba jeszcze taniej , jest catering , posiłki przywożone z ....polecam redakcji sprawdzić jak z daleka dowożone są całodniowe posiłki dla chorych ? A może konkurs : Skąd dostarczane są posiłki ?

Ewa 12.10.2021 13:55
Zupa kilka razy odgrzewana.

nieJa 13.10.2021 10:51
Kaczyński w szpitalu też za tyle był żywiony?

Fred 11.10.2021 23:56
Każdego dnia zjadam przecier z owoców, kiełki, tofu, czosnek w kapsułkach, piję rano tran. Wyeliminowałem cholesterol i tłuszcze zwierzęce, oprócz tego tranu z rana. Dzięki temu nie boję się o moje płuca, serce i nerki, dlatego nie pozwalam palić w wozie, dym szkodzi na cerę i cebulki włosów.

konkretne pytanie 11.10.2021 23:53
A jak z wyżywieniem w Gryfinie panie Konarski?

Tandy 11.10.2021 23:40
Komentarz zablokowany

CZEWONA BELA 11.10.2021 22:49
TRZEBA PODNIEŚ SKŁADKĘ ZDROWOTNĄ HA AH AH DLA SZMAT https://youtu.be/k4-NnMvyg1A

nie ład nie 12.10.2021 00:42
PiS właśnie podnosi. Przedsiębiorcy dopiero się zdziwią gdy zobaczą jaki to ład.

POŚMIEJMY SIĘ TROCHĘ HA HA AH 11.10.2021 21:20
Komentarz zablokowany

Automaty muszą na siebie zarobić 11.10.2021 20:50
Na Pomorzanach dostałem na śniadanie dwie kromki chleba, jedno jajko na twardo i trzy śliwki. Można? Można!

co? 12.10.2021 00:04
A te śliwki to dlatego że nie mogłeś stolca oddać?

ajwaj aleluja i na saturna 11.10.2021 19:55
JA JUZ NIE WSPÓŁCZUJĘ STARSZYM POCHOWAŁEM MAMĘ NIE MAM ZAUFANIA DO SŁUŻBY SZMAT HA HA AH https://youtu.be/IhyKyk42fGs mam dla was radę róbcie se zapasy na minimum 3 miechy papier bedzie bezużyteczny tylko złoto inwestujcie w to ha ah ah i w jedzenie ha ah ah konserwy etc

ZAROŚNIĘTY JAREK HA AH AH 11.10.2021 19:04
Komentarz zablokowany

pawulon 11.10.2021 18:46
Głosujcie na PIS. Pieniądze pójdą dla Rydzyka, Bąkiewicza, Misiewicza, komisję smoleńską. To dużo ważniejsze niż jakiejś tam jedzenie w szpitalach. Wstaliśmy z kolan !

KABARET 11.10.2021 20:57
PAWULON BYŁ ZA INNYCH ALE TO CI SAMI HA HA AH https://youtu.be/B5d3nspGNx8

Wniosek 11.10.2021 18:32
Ani na szpitale ani żywienie nie ma pieniędzy... bo trzeba PISie tłuste koty nakarmić do któregoś pokolenia..

Gryfinski pacjent 11.10.2021 18:08
Policzmy miska ryżu zupa szczawiowa a na deser mirabelki to w sumie 1.50 zl to obiad na kolacje dwie kromki chleba kawalek pasztetowej i kubek herbaty 2zl.czyli qszystko ok

Jolka 11.10.2021 17:33
Starostwo nie miało by dla siebie. Pacjent się nie liczy.

Miro 11.10.2021 17:30
Tak dużo hehehe

ReklamaEPI-AKCJA Fundacji "Normalnie" 08.11.-09.12.2024
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama