Konkurs organizowany rokrocznie przez Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego ma na celu gromadzenie wiedzy o lokalnych potrawach przyrządzanych z okazji świąt Bożego Narodzenia. Jury oceniać będzie smak, wygląd potraw, związek dania ze świętami Bożego Narodzenia oraz regionem. Premiowane będą potrawy wytwarzane tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców, o tradycyjnym składzie i nazwie.
Kulinarni pasjonaci, aby wziąć udział w konkursie muszą do 7 grudnia 2015 r. dostarczyć wypełnioną kartę zgłoszenia (do pobrania ze strony internetowej WRiR). Kartę można złożyć osobiście, listownie lub za pośrednictwem e-maila (skan) do Wydziału Rolnictwa i Rybactwa UM WZ. Decyduje data wpływu do Wydziału. W każdej kategorii zostaną przyznane po trzy nagrody rzeczowe ufundowane przez Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego. Finał konkursu odbędzie się podczas tegorocznego „Jarmarku Bożonarodzeniowego” (finał - 12 grudnia 2015 r.).
W ubiegłym roku o zwycięstwo walczyło 24 autorów tradycyjnych świątecznych potraw i deserów. W kategorii potrawy świąteczne I miejsce zajęła Małgorzata Góra, która przygotowała sandacza faszerowanego. Drugie miejsce przyznano Danucie Szymańskiej za kapustę wigilijną ze śliwkami, trzecie miejsce przypadło Helenie Leśniewskiej za pieczonego karpia. W kategorii wypieki i desery świąteczne najsmaczniejszy okazał się piernik tradycyjny z choszczeńskiej piekarni i cukierni „Mariola i Andrzej”. Komisja konkursowa doceniła także kutię Marii Kołosowskiej (II miejsce) oraz tort piernikowy przygotowany przez Jana Tabińskiego z firmy Pierniki Szczecińskie. Emilia Wolf
Napisz komentarz
Komentarze