Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 23 grudnia 2024 14:15
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Jesienne przepisy ze świeżej dyni znają nie tylko gospodynie z gminy Cedynia. Zupa, placki, surówka i smoothie

Dynia jest warzywem, które sprawdzi się nie tylko do halloweenowych dekoracji. Jest to przede wszystkim skarbnica cennych witamin A, B, C, i E oraz kwasu foliowego, wapnia, magnezu i cynku. Jej prozdrowotne działanie pomaga wzmocnić serce, ustabilizować pracę jelit, obniżyć cholesterol, a także stworzyć barierę ochronną przed infekcjami i grzybicą. Oto kilka przepisów, które pomogą włączyć ją do diety.

Autor: iStock

Święto dyni kilka lat temu obchodzono w Cedyni. Jeszcze podczas tegorocznych dożynek można było spróbować wielu dań z tego warzywa. A z dyni słynie w naszym powiecie nie tylko gmina Cedynia.

A my podajemy przepisy na kulinarny sukces.

Delikatna zupa krem z dyni

Składniki:

- pęczek włoszczyzny
- 200 gramów mięsa drobiowego (np. podudzia z kurczaka) lub 200 gramów tofu i łyżka masła w wersji wegetariańskiej
- trzy średniej wielkości ziemniaki
- suszona, wędzona papryka
- średniej wielkości świeża dynia
- pestki z tej dyni 
- pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy

Wykonanie:

1. Włoszczyznę oraz ziemniaki dokładnie umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Dynię obrać ze skóry, usunąć z niej wnętrze i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso oczyścić pod bieżącą, chłodną wodą. Całość włożyć do dużego garnka razem z kilkoma ziarnami ziela angielskiego i listkami laurowymi. Zalać wodą tak, aby przykrywała wsad.

2. Gotować przez ok. godzinę, aż do uzyskania miękkości wszystkich składników.

3. Ugotowane warzywa oraz mięso zdjęte z kości zmiksować blenderem lub za pomocą robota kuchennego do uzyskania jednolitej masy, a następnie przelać do garnka.

4. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut, doprawiając solą, pieprzem i papryką wędzoną do smaku. Całość udekorować obranymi pestkami dyni. Można podawać ze świeżym pieczywem, grzankami lub groszkiem ptysiowym.

 

Soczyste placuszki z dyni

Składniki:

- średniej wielkości dynia
- 2 jajka
- 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 12 lub 18 proc.
- szklanka mąki pszennej
- sól do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Dynię pokroić, oczyścić wewnątrz, umyć i zetrzeć na małych oczkach tarki.

2. Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem lub trzepaczką na sztywno.

3. Wszystkie składniki wymieszać w jednej misce, do osiągnięcia jednolitej konsystencji, przyprawić solą według upodobań.

4. Olejem przykryć dno patelni. Łyżką stołową nakładać na rozgrzany tłuszcz porcje masy i smażyć do uzyskania złocistego odcienia z każdej strony. Placuszki można podawać z pozostałą, gęstą śmietaną.



Jesienna surówka z dyni i marchewki

Składniki:

- mała dynia
- jabłko
- dwie średniej wielkości marchewki
- sól
- cukier
- cytryna
- trzy łyżki stołowe oleju

Przygotowanie:

1. Dynię obrać, oczyścić wewnątrz, umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki.

2. Marchewkę i jabłko umyć, obrać i zetrzeć również na dużych oczkach tarki.

3. Starte warzywa posypać z wierzchu cukrem i odstawić na godzinę, aż zmiękną i wypuszczą sok.

4. Następnie dodać olej i doprawić solą, cukrem i wyciśniętym sokiem z cytryny, aż do momentu osiągnięcia preferowanego smaku.



Owocowe smoothie z dynią

Składniki:

- mała dynia
- banan
- jabłko
- łyżka stołowa miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie:

1. Dynię umyć, obrać, oczyścić wewnątrz i pokroić na małe kawałki. Banana obrać ze skórki, jabłko umyć, obrać, wydrążyć z pestek.

2. Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę. Przepis można wzbogacić o inne ulubione owoce.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

spec 03.10.2021 20:28
Jak mówią kardiochirurdzy: "Przez żołądek do serca".

ajwaj aleluja i na saturna 02.10.2021 15:11
fajny przepis ja w dyni pieke farsz i robie wino ha ha ah taki jestem dynioalko holik ha ha ah

melon 02.10.2021 13:11
Cedynia - dynia? Nie dziękuję. Historia ważniejsza.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama