Święto dyni kilka lat temu obchodzono w Cedyni. Jeszcze podczas tegorocznych dożynek można było spróbować wielu dań z tego warzywa. A z dyni słynie w naszym powiecie nie tylko gmina Cedynia.
A my podajemy przepisy na kulinarny sukces.
Delikatna zupa krem z dyni
Składniki:
- pęczek włoszczyzny
- 200 gramów mięsa drobiowego (np. podudzia z kurczaka) lub 200 gramów tofu i łyżka masła w wersji wegetariańskiej
- trzy średniej wielkości ziemniaki
- suszona, wędzona papryka
- średniej wielkości świeża dynia
- pestki z tej dyni
- pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy
Wykonanie:
1. Włoszczyznę oraz ziemniaki dokładnie umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Dynię obrać ze skóry, usunąć z niej wnętrze i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso oczyścić pod bieżącą, chłodną wodą. Całość włożyć do dużego garnka razem z kilkoma ziarnami ziela angielskiego i listkami laurowymi. Zalać wodą tak, aby przykrywała wsad.
2. Gotować przez ok. godzinę, aż do uzyskania miękkości wszystkich składników.
3. Ugotowane warzywa oraz mięso zdjęte z kości zmiksować blenderem lub za pomocą robota kuchennego do uzyskania jednolitej masy, a następnie przelać do garnka.
4. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut, doprawiając solą, pieprzem i papryką wędzoną do smaku. Całość udekorować obranymi pestkami dyni. Można podawać ze świeżym pieczywem, grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Soczyste placuszki z dyni
Składniki:
- średniej wielkości dynia
- 2 jajka
- 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 12 lub 18 proc.
- szklanka mąki pszennej
- sól do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Dynię pokroić, oczyścić wewnątrz, umyć i zetrzeć na małych oczkach tarki.
2. Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem lub trzepaczką na sztywno.
3. Wszystkie składniki wymieszać w jednej misce, do osiągnięcia jednolitej konsystencji, przyprawić solą według upodobań.
4. Olejem przykryć dno patelni. Łyżką stołową nakładać na rozgrzany tłuszcz porcje masy i smażyć do uzyskania złocistego odcienia z każdej strony. Placuszki można podawać z pozostałą, gęstą śmietaną.
Jesienna surówka z dyni i marchewki
Składniki:
- mała dynia
- jabłko
- dwie średniej wielkości marchewki
- sól
- cukier
- cytryna
- trzy łyżki stołowe oleju
Przygotowanie:
1. Dynię obrać, oczyścić wewnątrz, umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
2. Marchewkę i jabłko umyć, obrać i zetrzeć również na dużych oczkach tarki.
3. Starte warzywa posypać z wierzchu cukrem i odstawić na godzinę, aż zmiękną i wypuszczą sok.
4. Następnie dodać olej i doprawić solą, cukrem i wyciśniętym sokiem z cytryny, aż do momentu osiągnięcia preferowanego smaku.
Owocowe smoothie z dynią
Składniki:
- mała dynia
- banan
- jabłko
- łyżka stołowa miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie:
1. Dynię umyć, obrać, oczyścić wewnątrz i pokroić na małe kawałki. Banana obrać ze skórki, jabłko umyć, obrać, wydrążyć z pestek.
2. Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę. Przepis można wzbogacić o inne ulubione owoce.
Napisz komentarz
Komentarze