Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 23 grudnia 2024 12:07
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Mniejsze dania i napoje. Te bary oszukują turystów

W ponad połowie lokali gastronomicznych wykryto nieprawidłowości. Specjaliści sprawdzili restauracje, bary czy pizzerie w 13 województwach.

Autor: iStock

Inspekcja Handlowa skontrolowała 58 różnych lokali gastronomicznych w miejscowościach turystycznych w Polsce. Były to bary, pizzerie, restauracje, zajazdy, karczmy, a nawet stacje paliw w 13 województwach. Inspektorzy sprawdzali m.in. legalność i rzetelność świadczonych usług gastronomicznych.

W ponad połowie odwiedzonych lokali stwierdziliśmy nieprawidłowości. W części z nich, obsługa zaniżała pojemność napojów alkoholowych oraz wagę oferowanych potraw. Zdarzało się, że składniki przygotowanych dań różniły się od tych wymienionych w menu. Niekiedy konsumenci otrzymywali rachunek z doliczoną ceną opakowania, którego w ostateczności nie dostawali. W niektórych kontrolowanych miejscach przy sprzedawanych produktach nie było ceny lub nie określano ilości napojów i potraw, których dotyczy podana cena. Występowały również sytuacje, gdy lokale gastronomiczne używały nieodpowiednich wag do odważania produktów.” –  wylicza prezes UOKiK, Tomasz Chróstny.

Za mało kotleta

Wnioski są wręcz - dla klientów - straszne. W ponad 30 proc. sprawdzonych miejsc dania okazały się za małe, niż widniało to w menu. Tak samo było z napojami. Serwowano także potrawy o innym niż deklarowany składzie. Zanotowano także wystawianie zawyżonych rachunków. W blisko 49 procentach przypadków używano niezalegalizowanych wag. Kilka restauracji nie informowało o szkodliwości alkoholu.

graf.: UOKiK

Sypią się kary

Jak zakończyły się te kontrole? Były 2 pouczenia, 6 wniosków o ukaranie, wszczęto 11 postępowań administracyjnych i nałożono 14 mandatów. Ważny jest także fakt, że każdy może sprawdzić dokładne wyniki pracy IH dla swojego województwa, bo pełny raport znajduje się TUTAJ. Dzięki temu wiadomo, który konkretnie lokal dopuścił się błędów.

Na przykład pizzeria TIVOL w Słupcy odważała za małą ilość dania. Pizzeria Promyk w Lubiczu Dolnym stosowała inne ceny przy kasie, niż te umieszczone w ofercie. Zajazd Karczówka w Rypinie w ogóle nie informował, ile za co trzeba zapłacić, a U Muszkieterów w Krakowie ceny podawano w sposób niejednoznaczny.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Ada 18.07.2021 16:57
W Gryfinie też się zjawi kontrol. Już zrobiłem donos na ........., będą mieli niespodziankę. Ceny poszły w górę a dania o ponad 1/4 mniejsze. Piszcie do federacji konsumentów.

nietoperz 18.07.2021 17:18
Chińskie jedzenie ogólnie poszło w górę.

Mam pomysła na Gryfino 17.07.2021 23:32
Tak samo jest z leniwym tercetem - w karcie programu dla mieszkańców było jedno a serwują nam zupełnie coś innego.

pokarało nas tercetem 17.07.2021 23:34
I tak to wygląda że niektóre ruchy wykonują nieuczciwie i z chęci zysku. Że przytoczę nagrody za studium czy uchwałę śmieciową.

OCHŁAP ZA NIEWYOBRAŻLNĄ KASĘ 17.07.2021 23:23
szukanie paragonu to jest MOWA NIENAWIŚCI HA AH AHA

yhy 17.07.2021 23:39
Paragonu na rozum.

jestem nad morzem 17.07.2021 18:44
Przede wszystkim odbijają sobie cenami za czas kiedy byli zamknięci.

Knagulec 17.07.2021 18:32
Knage I gumowca *** *** ***

??? 17.07.2021 18:36
Knagulec a ty co? Robisz za pożytecznego idiotę?

Knagulec 17.07.2021 19:54
Komentarz zablokowany

Knagulec 17.07.2021 21:26
Tak jestem klasycznym idiota niczym Szwejk.

bajdurzysz 17.07.2021 23:59
Do Szwejka to ci bardzo daleko bo inteligencja odstajesz, o moralnym kręgosłupie nie wspomnę.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama