Niepozorny ser żółty – produkt, który pojawia się w lodówce prawie każdego Polaka. Dlaczego nie zastosować go przy dekorowaniu wigilijnego stołu oraz domu?
Wystrój z produktów spożywczych
W okresie świątecznym szczególną wagę przywiązujemy do przystrojenia domu. Szukamy inspiracji i dbamy o detale, które mają przybliżyć nam wyjątkowo rodzinną i ciepłą atmosferę. Przemierzamy okoliczne sklepy i supermarkety, gorączkowo wyszukując rozwiązań idealnych. Okazuje się jednak, że najlepsze rozwiązania są na wyciągnięcie ręki, a wszystko, czego potrzebujemy znajduje się w naszym domu, a konkretniej – w spiżarni. Bowiem przy dekoracji wigilijnego stołu, możemy wykorzystać dosłownie wszystko, co przyjdzie nam do głowy. I nie bójmy się przy tym sięgać po produkty spożywcze.
Z sera nawet bombka
Z sera żółtego możemy wykonać wiele ciekawych i niebanalnych ozdób na wigilijny stół: przy użyciu wykałaczek i małych, serowych trójkątów, powstanie piękna choinka, a nawet imponująca bombka! Jedyne, co nas ogranicza to nasza wyobraźnia.
–Święta to czas wyjątkowy. Warto zatem odpowiednio przygotować się do chwili, kiedy cała rodzina zasiądzie przy suto zastawionym stole. Ręczne wykonywanie ozdób to świetna zabawa i przede wszystkim pretekst do zaangażowania całej rodziny, a w szczególności najmłodszych. Doskonale nadaje się do tego ser żółty, co z pewnością ucieszy wszystkich jego smakoszy. Najlepiej wybrać ser w bloku, gdyż znacznie poszerzy to zakres jego wykorzystania – radzi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Oto 3 nasze propozycje świątecznych, serowych choinek.
Ogórkowa choinka z serem żółtym (zdjęcie w fotogalerii)
Składniki:
- 150 g sera Gouda MSM Mońki
- dwa zielone ogórki
- dwie rzodkiewki
- żółta i czerwona papryka
Przygotowanie: Zielone ogórki kroimy pod kątem, w plasterki. Układamy je na kształt trójkąta na dużym talerzu. Ser Gouda MSM Mońki kroimy w kostkę i układamy na brzegu talerza. Paprykę kroimy w drobną kostkę, a rzodkiewkę w cienkie plastry. Układamy je na ogórkach, dekorując przekąskę wedle uznania. Smacznego!
Serowa choinka z serkiem łososiowym (zdjęcie w fotogalerii)
Składniki:
- 150 g sera Morskiego MSM Mońki
- opakowanie serka twarogowego łososiowego
- 2 rzodkiewki
- natka pietruszki
- połowa jabłka
- długa wykałaczka
Przygotowanie: Połówkę jabłka kładziemy na talerzu i wbijamy w nie długą wykałaczkę. Ser Morski MSM Mońki kroimy w cienkie plastry w kształcie trójkątów i smarujemy po jednej stronie serkiem twarogowym. Nabijamy na wykałaczkę plastry sera na kształt choinki. Całość dekorujemy rzodkiewką i natką pietruszki. Smacznego!
Owocowo-serowa choinka (zdjęcie w fotogalerii)
Składniki:
- mały bakłażan
- 150 g sera Edamskiego MSM Mońki w bloku
- mandarynka
- 2 sztuki kiwi
- kiść winogron
- 20 krótkich wykałaczek
Przygotowanie: Obcinamy dolną część bakłażana i kładziemy go na talerzu. Wbijamy w niego wykałaczki. Ser Edamski MSM Mońki kroimy w drobną kostkę. Obieramy mandarynkę, kroimy kiwi w plastry i myjemy winogrona. Nabijamy wszystkie składniki na wykałaczki. Na szczyt naszej owocowo-serowej choinki, nabijamy wycięta z sera gwiazdkę. Smacznego! Sandra Czerwińska Strefa PR
Napisz komentarz
Komentarze