Przygotuj produkty bazowe, które potrzebne będą w każdym z poniższych przepisów:
- pełnoziarniste, duże bułki, które kupisz w dobrych piekarniach lub w gospodarstwach, sprzedających swojskie wyroby. Potrzebujesz tyle bułek, ile docelowo chcesz wykonać porcji;
- dużo zielonego, bo burgery kochają rukolę, sałatę, kiełki i przeróżne pęczki, a ty decydujesz, jak dużą rolę odegrają te składniki w twoim daniu,
- pomidory, ogórki kiszone i mała cebula – wedle uznania,
- sos pomidorowy (zblenduj przecier pomidorowy z ziołami prowansalskimi i solą) i sos czosnkowy (jogurt grecki zblenduj z ząbkiem świeżego czosnku i odrobiną soli),
- oliwa z oliwek do smażenia i grillowania.
1. SOCZYSTY, MIĘSNY BURGER WOŁOWY Z MOZZARELLĄ, DUSZONĄ GRUSZKĄ I GRILLOWANYM BOCZKIEM
Składniki na jedną porcję:
- produkty bazowe,
- gruszka,
- trzy plastry wędzonego boczku,
- kulka mozzarelli,
- 150 gr mielonego mięsa wołowego,
- kasza manna,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
I. Gruszkę podlej lekko wodą i duś pod przykryciem aż zmięknie. W międzyczasie na karbowanej patelni rozłóż plastry boczku i smaż je z obydwu stron, aż osiągną rumiany odcień. Na patelni z nieprzywieralną powłoką smaż mięso mielone uformowane na płasko, otoczone w kaszy manny, przyprawione solą i pieprzem, aż mocno się zarumieni.
II. Na parze podgrzej przekrojoną bułkę.
III. Przekrój uduszoną gruszkę i wytnij z niej gruby plaster. Mozzarellę również pokrój na plastry.
IV. Rozłóż podgrzaną bułkę i na jej podstawie układaj kolejno: sosy, zieleninę, kotlet wołowy, boczek, plaster mozzarelli, plaster gruszki, pomidory i ogórki pokrojone w cienkie plasterki, cebulę i jeszcze jedną warstwę sosów.
V. Przykryj całość drugą częścią bułki.
2. WEGETARIAŃSKI BURGER Z HUMMUSEM, GRILLOWANĄ PAPRYKĄ I CUKINIĄ
Składniki na jedną porcję:
- produkty bazowe,
- mała papryka,
- hummus, może być ulubiony smakowy,
- 4 plastry cukinii,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
I. Świeżą paprykę wydrąż z pestek i pokrój na mniejsze kawałki. Razem z plastrami cukinii przypraw solą i pieprzem do smaku, a następnie grilluj na karbowanej patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek, aż się zarumienią.
II. W międzyczasie podgrzej na parze przekrojoną bułkę.
III. Rozłóż ciepłe pieczywo, podstawę bułki posmaruj obficie hummusem a następnie układaj kolejno: cukinię, paprykę, sosy, pomidory, ogórki kiszone, cebulę, i zieleninę.
IV. Możesz dowolnie zwiększyć porcję ulubionych składników.
V. Przykryj całość drugą częścią bułki.
PODWÓJNY BEYOND BURGER CLASSIC, CZYLI KLASYCZNY BURGER Z ZAMIENNIKIEM MIĘSA
Składniki na jedną porcję:
- produkty bazowe,
- dwa gotowe beyond burgery (kupisz w marketach, smakują jak wołowina ale są pochodzenia roślinnego),
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
I. Beyond burgery smaż z obydwu stron na karbowanej patelni, aż się zarumienią.
II. Jednocześnie na parze grzej przekrojoną bułkę.
III. Ciepłe pieczywo rozłóż. Na podstawie układaj kolejno: sosy, pierwszego burgera, ogórki kiszone, pomidory, cebulę, zieleninę, sosy, drugiego burgera, ogórki kiszone, pomidory, cebulę, zieleninę.
IV. Całość przykryj drugą częścią bułki.
Wszystkie powyższe przepisy obfitują w witaminy A, C, K, kompleks witamin z grupy B i kwas foliowy. To również źródło potasu, manganu, magnezu, fosforu i miedzi. Są to zatem zdrowe odpowiedniki tradycyjnego fast foodu, które warto włączyć do swojej diety nie tylko ze względu na upodobania kulinarne. Przygotowanie każdej porcji zajmuje ok. pół godziny.
SMACZNEGO!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Hamburger może być bombą witaminową. Sprawdź proste przepisy
Dlaczego warto jeść domowe burgery? Odpowiedź jest prosta. Świadomie przyrządzone będą skarbnicą witamin i składników odżywczych. Przygotowaliśmy trzy przepisy, które najpierw docenisz za zdrowe składniki, później zaskoczy cię łatwość wykonania, a na końcu zakochasz się w ich smaku.
- 29.05.2021 13:13
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze