Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 23 grudnia 2024 14:51
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Wszędzie te szparagi. Jakie wybrać i jak przyrządzić - 4 przepisy

Z bułką tartą, z szynką czy z w suflecie? Sposobów na przygotowanie szparagów jest wiele. Podajemy trzy proste przepisy oraz jeden bardziej wymagający.
Szparagi, Sezon na nie trwa w maju i czerwcu

Autor: iStock

Miłośnicy szparagów muszą się spieszyć, bo jesteśmy właśnie w połowie sezonu na te warzywa i za miesiąc znikną już z bazarów. Smakosze mają zatem mało czasu, żeby przyrządzić dania ze szparagów. Zanim jednak dojdzie do gotowania czy duszenia, trzeba wybrać odpowiednie egzemplarze. Jak to zrobić? Metoda jest dosyć prosta. Należy im się dobrze przyjrzeć i wybrać ten pęczek, w którym warzywa są najmniej zdrewniałe. To da nam gwarancję, że przy obieraniu nie wyrzucimy połowy naszego zakupu do kosza.

Kiedy już szparagi wylądują na kuchennym blacie, czas na ich przyrządzenie. Podpowiadamy, jak zrobić to szybko i smacznie.

Szparagi z migdałami

Składniki;

  • Szparagi
  • Miód
  • Płatki migdałowe

Szparagi ugotować na parze i jeszcze podczas gotowania polać je miodem. Następnie zaraz po wyjęciu obsypać płatkami migdałów i posolić do smaku.

Szparagi z bułką tartą

Składniki:

  • Szparagi
  • Masło
  • Bułka tarta
  • Ser pleśniowy
  • Jajka na jajecznicę

Najprostszy sposób przyrządzania. Ugotowane polać bułką tartą zesmażoną z masłem. Można ten przepis jeszcze urozmaicić podając danie z serem pleśniowym lub z jajecznicą.

Szparagi z wędzoną szynką i pietruszką

Składniki

  • Szparagi
  • Masło
  • Ugotowane jajko
  • Natka pietruszki
  • Masło
  • Wędzona szynka

W tym przypadku jest więcej pracy, ale nadal to prosty przepis. Gdy warzywa się gotują, my roztapiamy masło na patelni. Kiedy już będzie płynne, dodajemy drobno posiekane jajko - wcześniej ugotowane na twardo. Następnie mieszając, dodajmy drobno posiekaną pietruszkę. Właśnie tym wszystkim polewamy szparagi i podajemy z plastrami wędzonej szynki.

Suflet ze szparagami

Składniki:

  • Szparagi
  • Masło
  • Mąka
  • Dwa jajka
  • Twardy ser

Szparagi lubią prostotę, ale dobrze smakują także w przypadku trudniejszych dań, a takim jest na pewno suflet. Ugotowane warzywa należy pokroić w części o długości od 1,5 do 2 cm. Tymczasem na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i na koniec twardy ser. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Kiedy ostygnie wbijamy do środka dwa żółtka i dodajmy pianę ubitą z dwóch białek. Małą foremkę do sufletu smarujemy masłem i układamy w środku szparagi. Zalewamy to przygotowaną masą. Pieczemy 40 minut w temperaturze 175 st. C. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Ola 06.06.2021 14:14
Z thermomixem dużo mniej roboty.

ja 07.06.2021 20:15
spróbowałem zielone i białe .Białe zdecydowanie lepsze zielone wymagają dokładniejszego obierania no i smakowo odbiegają od białych.uwielbiam szparagi.Ugoruję trochę masełka ,tartej bułki nie trzeba wiele .posadzić jajeczko młode pyrki koperek i uczta Lukullusa

polecam 05.06.2021 19:22
I dobry afrodyzjak!

tak tylko pytam 05.06.2021 20:57
Konar zapłonie?

;) 05.06.2021 21:31
I to nie raz!

Królewskie warzywo. 05.06.2021 19:19
Najważniejsze żeby były świeże.i. soczyste. Białe się obiera i gotuje w osolonej, z dodatkiem cukru i masła wodzie około 20 min. .Łepki ponad wodą. . Polane masłem z bułką.. pyszne.

Bzyk 05.06.2021 17:22
Mańek siedzi na wieżowcu i gada sam do siebie

la 05.06.2021 18:53
Komentarz zablokowany

ali mag G 05.06.2021 16:12
JA ze szparagów to lubie tylko te co zbieraja szpara gi

Knagulec 05.06.2021 15:58
Gumowca ulubione korzenie

fanka szparagów 05.06.2021 14:33
Zupa krem ze szparagów w termomixie Porcja na 2 osoby: 300 g szparagów (po odcięciu końcówek) 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g wody lub bulionu warzywnego sól, pieprz, gałka muszkatałowa masło klarowane Wykonanie: Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy na ćwiartki. Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i miksujemy czas 15s/obr.5 Dodajemy czosnek, masło klarowane i podduszamy czas 3 min/Varoma/obr.1. Następnie dodajemy pokrojone w 1 centymetrowe kawałki szparagów i ponownie podduszamy czas 3 min/Varoma/obr.1. Do naczynia wlewamy wodę i gotujemy czas 15 min/100 stopni/obr.1 Pod koniec czasu gotowania dodajemy przyprawy czyli sól, pieprz i pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Całość miksujemy czas 1 min/obr.10.

Melanie 05.06.2021 14:24
Komentarz zablokowany

fanka szparagów 05.06.2021 13:34
Ja ze szparagów robię zupę-krem w termomixie. Pycha!

ciekawa 05.06.2021 13:55
Ale jak?

Basia 05.06.2021 13:30
Fajne te przepisy. Na pewno wypróbuję z szynką i pietruszką oraz ten suflet.

Zdzisław Dyrman zasadniczo i moja żona Zoffiiaaa 06.06.2021 06:10
I to jest dobra ta koncepcja zasadniczo

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama