Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 23 grudnia 2024 14:08
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Przepisy na lekkie dania z sezonowych warzyw: botwinka, rabarbar, szparagi

Natura nauczyła nas, że nic nie jest na zawsze. Dlatego warto korzystać z roślin sezonowych i komponować z nich wyśmienite potrawy. Dla tych, którzy nie lubią eksperymentować w kuchni, przygotowaliśmy kilka przepisów na lekkie potrawy.

Autor: iStock

BOTWINKA, CZYLI MŁODE LIŚCIE I ŁODYGI BURAKA

Sezon na botwinę zaczyna się w maju i trwa do połowy wakacji. Jest nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa. Zawiera witaminy A, K, D, E, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwas foliowy i B12). To również prawdziwe bogactwo żelaza, magnezu, potasu, fosforu i sodu. Spożywanie jej bez zbędnej obróbki termicznej pozwoli zachować prozdrowotne właściwości.

Chłodnik z botwinki

Składniki:

- pęczek botwiny
- pęczek kopru
- pęczek szczypioru
- kilka rzodkiewek
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
- bulion warzywny
- kefir
- sól i pieprz
- opcjonalnie jajko

Przygotowanie:

Buraczki z botwiny ścieramy na tarce, a jej liście oraz szczypiorek i koperek siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i mieszamy. Po doprawieniu solą i pieprzem chłodnik wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Można podawać z przekrojonym, ugotowanym jajkiem.

RABARBAR

Jeszcze niedawno przysmakiem dzieci był rabarbar zanurzany w cukrze. Dziś w sklepach od słodyczy uginają się półki, ale to nie powód, aby nie użyć go w swojej kuchni. Tym bardziej, że jest pełen witamin z grupy A, C i E. Ponadto obfituje w magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń a także ważne dla naszego zdrowia antyoksydanty odpowiedzialne za powstrzymanie rozwoju wielu chorób.

Lekka sałatka z rabarbarem i grillowanym kurczakiem

- 1 duża pierś z kurczaka
- papryka wędzona w proszku
- 2 gałązki rabarbaru
- 1 opakowanie mieszanki ulubionych sałat
- 200 g pomidorków cherry
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
- ser feta

Przygotowanie:

Pierś pokroić na kawałki po 2 cm każdy, przyprawić solą i wędzoną papryką a następnie grillować na karbowanej patelni, aż się zarumieni. Tak przygotowane mięso wrzucić do misy. Dodać pokrojony w cienkie paski rabarbar, przekrojone na pół pomidorki i sałatę oraz pokruszoną drobno fetę. Polać niewielką ilością oliwy lub oleju. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

SZPARAGI

Nie są najpopularniejszym składnikiem w polskiej kuchni, ale warto od czasu do czasu włożyć je do koszyka z zakupami. Zawierają kwas foliowy, witaminy B, C, E i A oraz miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez i wapń. Sezon na szparagi trwa tylko do końca czerwca, dlatego trzeba się pospieszyć.

Pieczone szparagi z boczkiem

Składniki:

- 2 pęczki młodych szparagów
- boczek plastrach (tyle plastrów, ile będzie szparagów w pęczkach)
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- pieprz i sól
- starty parmezan
- opcjonalnie 2 jajka

Przygotowanie:

Szparagi umyć i odciąć końcówki. Po osuszeniu każdy z nich posmarować oliwą lub olejem i przyprawić solą oraz pieprzem, a następnie owinąć boczkiem. Tak przygotowane ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 25 minut w 180 st. C. Opcjonalnie 5 minut przed końcem można wyciągnąć szparagi i roztłuc nad nimi jajka, po czym dokończyć pieczenie. Po upływie wskazanego czasu wyciągnąć blachę i przełożyć szparagi na talerze. Jeszcze gorące posypać parmezanem.


 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ajwaj aleluja i na saturna 22.05.2021 18:36
ponoć soku z buraka nie lubią ci z PIS ha ah ah https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwi7hu7b293wAhUE_rsIHTvLAzYQFjAAegQIAhAD&url=https://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/608535,sok-z-buraka-witryna-antyprawica-zona-kandydata-sejm-po-ko.html&usg=AOvVaw1GOL0sK1PuWI_YDO5bnN09

Dobra rada 22.05.2021 13:09
Szparagi gotuję się w osolonej z dodatkiem cukru i masła wodzie. Inaczej nie smakują.. Polane masłem z bułką.. pyszne. Najważniejsze że muszą być świeże. Powinny "skrzypieć" ocierane o siebie.

ja 25.05.2021 08:26
szparagi =pychota .tylko żeby nie były tak piekielnie drogie.lubię nawet prosto z wody.każdy sposób dobry byle by były ze szparagami

Coreczka Knagulca 22.05.2021 13:03
Nie będę się wypowiadała po alkoholu jestem

Knagulec 22.05.2021 13:11
Tak trzymaj

Knagulec 22.05.2021 16:19
Komentarz usunięty

Knagulec 22.05.2021 12:38
Najwiekszy burak to nasza maskotka gumowiec

bój no ty się zemsty 22.05.2021 12:45
Kanugula co ty wypisujesz na burmistrza.

Polip 22.05.2021 12:54
Ten dzban sam do siebie pisze raz Knagulec raz Gumowiec

Knagulec 22.05.2021 13:10
Sprawdź ip dzbanie to dwie różne osoby dętko

Knagulec 22.05.2021 13:15
Komentarz usunięty

peso 22.05.2021 12:34
Nie jem dań z krwią...

Święta prawda 22.05.2021 13:11
Jehowiec? I wolisz umrzeć niz poddać się transfuzji w razie co? Każda religia oglupia a w tej zbiorowisko głupców.

Peso 22.05.2021 16:22
Za to mieszanie krwi jest super.ryczace czterdziestki to jest to

liczbark 22.05.2021 20:46
Peso tobie się wszystko z seksem kojarzy?

A co cię to? 22.05.2021 16:28
Jego wybór - byle innym nie szkodził. Przeszkadza ci to?

Gomes 22.05.2021 12:28
Buraków powinno się jeść dużo bo są bardzo zdrowe.

Knagulec 22.05.2021 13:44
Rak samo jak kolby kukurydzy

Knagulec 22.05.2021 14:49
Gumowiec mniam mniam

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama