Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 23 grudnia 2024 11:37
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Popularny sos wycofany ze sprzedaży. Sprawdź, czy masz go w kuchni

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega, że w jednej z partii popularnego sosu wykryto alergen, choć etykieta zapewnia, że nie znajduje się on w składzie. Informujemy, jak sprawdzić, czy masz ten produkt w swoim domu.

Autor: News4Media

Popularny sos czosnkowy

Inspektor sanitarny wydał publiczne ostrzeżenie, że w jednej z partii produktu może znajdować się gluten. W błąd wprowadza jednak etykieta produktu, która zapewnia, że w składzie nie ma tego alergenu. Producent poinformował wszystkich odbiorców o konieczności wycofania ze sprzedaży felernej partii, a proces ten monitoruje Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Jak rozpoznać wadliwy produkt?

Aby mieć pewność, że posiadasz produkt, który został wycofany ze sprzedaży, wszystkie poniższe informacje muszą pokrywać się z tymi umieszczonymi na etykiecie:

Nazwa produktu: Sos czosnkowy 300 g, na etykiecie widnieje informacja „bez glutenu”

Numer partii: 16.11.2021 L2.C3

Data produkcji: 19.02.2021 r.

Data minimalnej trwałości: 16.11.2021 r.

Producent: Roleski Sp. j., ul. Spacerowa 181A, Zbylitowska Góra, 33-113 Zgłobice

GIS ostrzega, że spożycie produktów z tej partii, może wywołać reakcję alergiczną. Osoby uczulone na gluten powinny zrezygnować ze spożywania powyższego produktu.


Jak objawia się alergia na gluten?

Jest to jeden z najczęściej uczulających alergenów, dlatego warto znać objawy, które mogą o tym świadczyć. Wśród nich występuje biegunka, katar oraz zmiany skórne przypominające atopowe zapalenie skóry (przesuszenie, biały „nalot”).

Uwagę powinny przykuć również wymioty, pokrzywka i wstrząs anafilaktyczny (opuchnięte gardło, łzawienie i zaczerwienienie oczu, ból brzucha, zawroty głowy, niepokój, lęk, drgawki). Jeżeli po spożyciu sosu wystąpiły takie lub podobne objawy, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.  

Istnieje też opóźniona reakcja alergiczna, która może początkowo nie być powiązana z glutenem. Objawia się m.in. przez senność, stany depresyjne, zaparcia i silne bóle głowy.

W przypadku dodatkowych pytań, konsumenci mogą kontaktować się telefonicznie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym pod nr telefonu +48 22 34 53 300 czynnym w dni robocze w godzinach 08:15-16:15.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Knagulec 18.05.2021 21:49
Komentarz zablokowany

spokojnie... 18.05.2021 19:52
Alergia na gluten dotyka 1% społeczeństwa. Ale faktycznie - skoro na opakowaniu jest "bez glutenu" to dla tych chorych może być szkodliwe. Co nie znaczy, że wszyscy mają wyrzucać...

Gumowiec 18.05.2021 19:34
Knagulec uwielbia sosy

Knagulec 18.05.2021 21:48
Taaa w twojej starej moj majonez apropo pozdrów starą

Dworczyk 18.05.2021 18:59
Korzysci sa większe od ryzyka,luzujcie majty sra.....cz....ka jeszcze nikomu nie zaszkodziła.

uwielbiam 18.05.2021 18:52
Najpopularniejszy to jest grzybowy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama