Nie wszystkie gryfińskie lokale gastronomiczne zaprosiły w sobotę gości do ogródków. Niektórzy przedsiębiorcy takowymi nie dysponują. Trzeba mieć miejsce i możliwości.
Tak jak zapisano
Zgodnie z rozporządzeniem (pisaliśmy o tym w ponad tydzień wcześniej) restauracje mogą serwować posiłki w ogródkach gastronomicznych od 15 maja do 28 maja. Dotyczy to też sprzedaży na stacjach paliw.
Jednak przewidziano, że co drugi stolik w ogródku będzie musiał pozostać wolny. „Zaroiło się” więc od stolików. Jednak odległość między stolikami ma wynosić co najmniej 1,5 m. Wyjątek jest wtedy gdy między stolikami znajdzie się przegroda o wysokości co najmniej 1 m (licząc od powierzchni stolika).
Od końca maja nowe zasady
A jak będzie za 2 tygodnie? Zgodnie z rozporządzeniem od 29 maja do 5 czerwca 2021 r. poza tym, że jedzenie będzie mogło być serwowane w ogródkach gastronomicznych, dopuszczalna będzie też konsumpcja w lokalach i wydzielonych strefach gastronomicznych na stacjach paliw. Będą obowiązywać pewne warunki. Klienci do czasu zajęcia miejsca mają mieć zakryte usta i nos. Zakrywanie ust i nosa obowiązywać będzie również obsługę kelnerską.
Zgodnie z przepisami w lokalu klienci będą mogli zajmować co drugi stolik. Sama odległość między stolikami ma wynosić co najmniej 1,5 m (chyba, że między stolikami znajdzie się - wspomniana wcześniej - przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika.
Napisz komentarz
Komentarze