Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
czwartek, 7 listopada 2024 19:40
Reklama

Sanepid wpada do lokalu gastronomicznego. Za co wystawił mandaty?

Epidemia koronawirusa spowodowała, że lokale gastronomiczne mogą być otwarte pod pewnymi warunkami. Stacji sanitarno-epidemiologicznej informujące, że trwa wzmożona kontrola. W lokalach mogą się spodziewać „stałych zagadnień inspekcji sanitarnej, jak i w zakresie przestrzegania ograniczeń wynikających ze stanu epidemii”.
Sanepid wpada do lokalu gastronomicznego. Za co wystawił mandaty?

Autor: S.R.

Po tym, jak po blisko dwumiesięcznej przerwie lokalne gastronomiczne bary, restauracje, kawiarnie, punkty małej gastronomii - wznowiły swoją działalność teraz mają dodatkową zadania, które będą sprawdzone. Oto co zapowiada i przesyła do igryfino Małgorzata Kapłan, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie:

Okres wakacyjny jest czasem wzmożonej pracy Inspekcji Sanitarnej. Kontrole sanitarne w punktach handlowych, gastronomicznych w sezonie letnim co do zasady są wzmożone. Kontrole w tym roku są i będą prowadzone zarówno w zakresie stałych zagadnień Inspekcji Sanitarnej, jak i w zakresie przestrzegania ograniczeń wynikających ze stanu epidemii.

W ciągu jednego dnia w województwie zachodniopomorskim prowadzono akcję kontroli lokali gastronomicznych. Ogółem przeprowadzono 87 kontroli. W 46 lokalach nie stwierdzono nieprawidłowości. W pozostałych 41 stwierdzono nieprawidłowości i nałożono 30 mandatów na kwotę 9 400 złotych.

Mandaty wystawiane były m.in. za:

• Brak ręczników papierowych i środka do dezynfekcji rąk przy umywalce w pomieszczeniu w którym przygotowuje się posiłki

• Opakowania jednorazowe do sosów przechowywane na brudnym grzejniku w kuchni

• Przechowywanie opakowań jednorazowych do kontaktu z żywnością w przypadkowych miejscach

• Zapas surówek przechowywanych w pojemnikach po ogórkach

• Brudno utrzymane półki, regały, blaty; zły stan techniczny mebli, brudne, tłuste, zły stan techniczny obiektu

• Artykuły spożywcze (kapusta kiszona) przechowywana miejscu nasłonecznionym

• Nieokazanie bądź brak dokumentacji HACCP

• Brak orzeczeń do celów sanitarno-epidemiologicznych

• Przeterminowane produkty

• Brudny sprzęt produkcyjny

• Brak środków do mycia i dezynfekcji rąk przy umywalne w pomieszczeniu produkcyjnym

 

W pasie nadmorskim podczas jednodniowej akcji kontroli lokali gastronomicznych przeprowadzono 31 kontroli. Nieprawidłowości stwierdzono w 18 lokalach, w 13 nieprawidłowości nie stwierdzono. 2 obiekty działały bez zatwierdzenia działalności Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Za stwierdzone nieprawidłowości wystawiono mandaty – 17 na kwotę 5 000 złotych, m.in. za:

• Brak badań do celów sanitarno – epidemiologicznych

• Brak warunków do mycia świeżych owoców

• Brak do wglądu aktualnego badania wody do spożycia

• W toalecie dla klientów brak bieżącej ciepłej wody

• Na blatach roboczych przetrzymywanie gotowych produktów i narzędzi roboczych

• Wprowadzanie do obrotu środki spożywcze po upływanie daty minimalnej trwałości/daty ważności

• W lodówkach brak segregacji produktów, razem trzymane surowe mięso i surówki gotowe do spożycia

• Mrożenie we własnym zakresie, bez oznakowania surowe mięso i to po obróbce termicznej, mrożenie gotowych gofrów

• Lody nieoznakowane w tym 3 kuwety rozmrożonych lodów (zostały wycofane z użytku)

• Duże ilości zamrożonego kruchego ciasta

• Brak środka dezynfekującego do powierzchni mających kontakt z żywnością

• Mrożenie artykułów pochodzenia zwierzęcego po upływie terminu przydatności do spożycia

 

W lokalach, w których stwierdzano nieprawidłowości wydawano decyzje o wycofaniu produktów z obrotu, zaplanowano kontrole sprawdzające, wszczynano postępowania administracyjne, a także kierowano wnioski o nałożenie kary.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

musztardówka 03.07.2020 11:45
Po co? Przecież premier Morawiecki kilkukrotnie oznajmił o końcu epidemii w Polsce. Chyba, że jest to celowa" musztarda po obiedzie" bo prezydent Duda oznajmił uroczyście o obniżce cen musztardy!!

tak 03.07.2020 11:54
To bełkotał w kampanijnej gorączce. Ale kiedyś mu top przypomną jakie bzdury gadał.

prac 03.07.2020 11:43
Jest w Polsce mnóstwo paranoi. Jedną z nich jest zmuszanie pracowników na halach fabrycznych do noszenia masek. Zgodnie z rozporządzeniem z kwietnia 2020 noszenie maski jest obowiązkowe tylko w budynkach użyteczności publicznej i w kontakcie z klientem. Niestety PIS-owska Inspekcja Pracy udaje że nie wie o co chodzi. A chodzi o to, żeby PIS-owskie kacyki sprzedały do tych fabryk jak najwięcej masek. Nakupili te maski w milionach (po przecenie) w Chinach i teraz muszą je gdzieś upchnąć.

Demokracja 03.07.2020 11:17
Najważniejsze że wyborcy zadowoleni

Gość 03.07.2020 11:12
Nie ma obowiązku ujawniania informacji o swoim zdrowiu nawet policji - nie ma obowiązku legitymowania się zaświadczeniem lekarskim stwierdzającym problemy z oddychaniem. Ustawodawca czy tez premier (minister zdrowia) określił że obywatel OŚWIADCZA że nie nosi maseczki ponieważ ma problemy z oddychaniem - i tyle w temacie.

nie ma przepisu 03.07.2020 10:10
Sanepid nie może wystawiać bezpośrednio mandatów klientom w lokalu!

tres 03.07.2020 11:38
Czepiaja sie ludzi Jak pijany plotu a Tam gdzie trzeba to ich nie ma albo udaja ze nie widza...przyklady mozna mnozyc- mam na mysli policje.

Nocnik 02.07.2020 19:45
A ci z czerwonej budki nie mają wody w ogóle. Jak oni tam robią tą gastronomię ?

Majonez ? 03.07.2020 09:22
Mnie też to zastanawia jak oni robią kupę i siku i gdzie.

Gdzie Sanepid ???? Kasta ??? 02.07.2020 19:04
W Intermarche dzisiaj , paniusia bez rękawiczek grzebie w BUŁKACH , o masce nie wsPOmnę !!! Personel ??? POco tam jest ??? Tak co widziałem to na 30 osób 10 bez masek !!!! Zwróciłem uwagę i odpyskowała !! No i POżałowała trafiła na MNIE !!!

ciekawy 02.07.2020 19:11
I co jej nagadałeś?

Mieszkanka Chojny 02.07.2020 20:49
Może ludzie mają już dość tych dziwnych obostrzeń ? Wirus nie wszędzie atakuje... na przykład na wieczorach wyborczych nikt nie miał maski a w każdym sztabie było co najmniej kilkadziesiąt osób i to w bardzo malej odległości od siebie. A już na koncercie Wakacyjna trasa dwójki musieli siedzieć w samochodach i do tego w maskach. Nie zastanawia Cię to?

A. 03.07.2020 09:14
Tam w ogóle te paniusie... Szkoda gadać.

??!! 02.07.2020 15:47
Jeszcze ten SANEPID wyrabia przy takiej pandemii?

puk puk kto tam DEMOKRACJA HA AH AH 02.07.2020 15:03
ABY DO WYBORÓW HA HA AH PO WYBORACH NAWRUT PANDEMMI AH AHA AH I TEATRZYK NA CAŁEGO TRESURA GOI W POLINIE TRWA HA AH AH a jak się zbuntują to już ustawa 1066 o bratniej pomocy czeka w zanadrzu ah ah ah armia USA aż się pali ż4eby zaprowadzić demokrację w polinie ha ah ah https://mistrzowie.org/uimages/services/mistrzowie/i18n/pl_PL/201409/1411389339_by_Karix.jpg?1411463156 ha ha ah

Przechodzień 02.07.2020 14:52
Powinni skontrolować czerwoną budę na 1-go Maja. Bez zlewozmywaka, bez ubikacji, bez wody. Jak tak można działać. O jakiej higienie tu mowa ? Próbuję sobie to wyobrazić i brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, uaaaaaaaaaaa... .

Koperta ? 02.07.2020 15:08
Mocz może pełnić wiele funkcji. Nawet dezynfekcyjną. Funkcję gaszenia pragnienia - vide górnik Piątek, zmiękczania odcisków, zmiękczania skóry pięt, nawozu naturalnego szczególnie przy ekouprawach, źródła uryny itd. Czerwonej budzie nawet wszystkie wymienione razem wzięte.

Sikacz 02.07.2020 19:48
Ci z osp swoimi sikawkami gaszą pożary. A jak wcześniej wypili to je rozpalają.

sygnaliści 02.07.2020 14:35
Nie napisała, że donosów w tej sprawie jest coraz więcej.

Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama