Tradycyjne przepisy powinny być znane w rodzinie od co najmniej dwóch pokoleń. Można je znaleźć z pewnością w rodzinnych księgach, albumach czy na fotografiach.
Opis danego produktu, przepis, jego charakterystyczne cechy uczniowie przedstawiają na pisemnych zgłoszeniach. Jednym z punktowanych elementów konkursu jest przedstawienie na współczesnym zdjęciu walorów estetycznych produktów i potraw. Ten punkt zachęca do wspólnego gotowania z rodzicami, dziadkami i podpytywania o rodzinne tradycje kulinarne. Jeden uczestnik może przesłać do konkursu tylko jedno zgłoszenie.
Zgłoszenia do VII edycji konkursu można przesyłać do 13 marca 2020 r. na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, ul. Korsarzy 34, 70-540 Szczecin, z dopiskiem: Wydział Rolnictwa i Rybactwa, Konkurs „Poszukiwacze Smaków”. O przyjęciu zgłoszenia decyduje data stempla pocztowego. Dodatkowe informacje dostępne są pod numerem telefonu: (91) 44 10 233 lub poprzez e-mail: [email protected]. Wyróżnionych zostanie maksymalnie 20 laureatów (1-3 miejsce oraz max. 7 wyróżnień na dwóch poziomach: szkół podstawowych i szkół ponadpodstawowych), którzy otrzymają nagrody rzeczowe. Finał konkursu odbędzie się 3 kwietnia 2020 roku.
Główne cele konkursu to zainteresowanie młodych ludzi tematyką produktów i potraw tradycyjnych, zachęcenie do wspólnego, rodzinnego przygotowywania smacznych dań oraz odkrywania kulinarnego dziedzictwa Pomorza Zachodniego. „Poszukiwacze Smaków” to także szansa na odnalezienie kolejnych niezwykłych kulinariów z terenu województwa zachodniopomorskiego. Nasz region ma obecnie 54 produkty tradycyjne na liście prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi.
Organizatorem konkursu „Poszukiwacze Smaków” jest Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego.
Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie internetowej Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego WZ: http://www.wrir.wzp.pl/
Napisz komentarz
Komentarze