Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 23 grudnia 2024 18:04
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Tradycyjnie i smacznie na festiwalu w Wolinie

Zachodniopomorska aleja smaków ponownie w tym roku zagościła w średniowiecznej wiosce na sierpniowym Festiwalu Słowian i Wikingów w Wolinie. Znalazły się w niej tradycyjne potrawy z naszego regionu. W wydarzeniu, wspieranym przez Urząd Marszałkowski, udział wzięli wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa oraz członek zarządu Janusz Gromek.
  • Źródło: wzp

Autor: wzp

Festiwal Słowian i Wikingów to jedna z największych w Europie imprez w klimacie wczesnośredniowiecznym. Temat przewodni wydarzenia, które odbyło się od 2 do 4 sierpnia w Wolnie, to „Wojowie, Wodzowie, Drużyny”.
Głównymi atrakcjami imprezy były wielkie inscenizacje bitew Wikingów i Słowian. Odbyły się także pokazy średniowiecznych rzemiosł takich jak: garncarstwo, bednarstwo, kowalstwo czy złotnictwo. Dzięki prezentacji uzbrojenia średniowiecznego wojownika każdy mógł sprawdzić ile ważyły pancerze w tamtych czasach. Podczas imprezy, w replikach dawnych namiotów, toczyło się życie według kultury i tradycji z okresu IX –XI wieku.Były też stanowiska strzelania z łuku oraz rzutu oszczepem.
Wśród średniowiecznego klimatu w 10-ciu drewnianych domkach zaprezentowały się produkty lokalne, tradycyjne i regionalne z Pomorza Zachodniego. Głównymi smakołykami były miody ekologiczne, produkty z malin, przetwory z dyni i cukinii, racuchy oraz paprykarz, a także świeże i wędzone ryby. Nie zabrakło wędlin produkowanych metodą tradycyjną według staropolskich receptur czy soków ze świeżych owoców.

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama