Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 23 grudnia 2024 17:49
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Produkty lokalne i tradycyjne zaprezentują w średniowiecznym klimacie

Wędliny produkowane metodą tradycyjną według staropolskich receptur, miody, sery, a także pasztety czy śledzie w różnej postaci – to tylko przykłady produktów tradycyjnych Pomorza Zachodniego, które spotkamy w dniach 2-4 sierpnia 2019 r. na festiwalu Słowian i Wikingów w Wolinie. W wydarzeniu udział wezmą wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa oraz członek zarządu Janusz Gromek.
  • Źródło: Biuro Prasowe Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

Autor: Fot. UMWZ

„Wojowie, Wodzowie, Drużyny” to temat przewodni 25. edycji Festiwalu Słowian i Wikingów, który odbędzie się w pierwszy weekend sierpnia w Wolinie. To jedna z największych wczesnośredniowiecznych imprez na świecie. Na kilka letnich dni przybywa tam ponad 2 tys. uczestników z niemal 30 krajów świata. W barwnych, pieczołowicie odtworzonych strojach prezentują oni dawne rzemiosła m.in. garncarstwo, bednarstwo, kowalstwo, złotnictwo czy jubilerstwo. W tym miejscu odbywają się także różne gry i zabawy, inscenizacje wydarzeń historycznych, regaty i rejsy replikami łodzi historycznych. Największą atrakcją festiwalu są wielkie bitwy na nawet 600 wojów. Podczas imprezy, w replikach dawnych namiotów, toczy się życie według kultury i tradycji z okresu IX –XI wieku.

 

Wśród średniowiecznego klimatu w 10 drewnianych domkach zaprezentują się produkty lokalne, tradycyjne i regionalne z Pomorza Zachodniego. W tym roku będą to m.in. miody i produkty pszczele, przetwory z dyni, cukini, ciasta, racuchy, paprykarz, a także ryby świeże i wędzone, soki czy produkty z malin.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama