Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 15:31
Reklama dotacje rpo
Reklama

Przyjmują zapisy na obiad czwartkowy we wtorek

Gryfiński Uniwersytet Trzeciego Wieku realizuje projekt kulturalny pod tytułem „Senior kulturalnie zadowolony - GUTW dla społeczności ,,Obiady czwartkowe we wtorek”. We wtorek, 12 kwietnia 2016r. od godz. 16.00 w Centrum Konferencyjno-Gastronomicznym ,,Wodnik”( Gryfino 1 Maja 5 ) odbędzie się druga impreza tego typu.
Przyjmują zapisy na obiad czwartkowy we wtorek
Muzyka J.S. Bacha, który jak twierdzą niektórzy biografowie swoje fugi tworzył między posiłkami…………………….
 
Malarstwo i sztuka kulinarna w Chinach oraz jak jedli Wikingowie - to temat ,,Obiadu Czwartkowego …….” W dniu 12 kwietnia 2016 r.
 
Tomasz Głuszko - malarz artysta urodzony w Szanghaju
 
Mieczysław Głuszko – Chiny - kuchnia orientalna
 
Sztuka kulinarna jest nieodłącznym elementem kultury chińskiej, podobnie jak filozofia, malarstwo na jedwabiu, architektura ogrodowa, muzyka i polityka. Wabią nie tylko smak, zapach i kolor dań, ale także ich forma i konsystencja. Istotą kuchni chińskiej jest uzyskanie harmonii pięciu smaków - kwaśnego, słodkiego, gorzkiego, ostrego i słonego.
 
Chińczycy, witając się, mówią do siebie: „jadłeś już?”. To taki odpowiednik naszego „jak się masz”. Chińskie rodziny idą wspólnie do restauracji, aby zjeść i pobyć razem. Przy stole spotykają się zakochani, siadają kumple po pracy, biznesmeni, by dogadać szczegóły wspólnego przedsięwzięcia.
 
Domowa kuchnia i restauracja to ważne miejsce dla Chińczyków mieszkających w Polsce, bo u nich wszystko się kończy i zaczyna przy stole.
 
Chiny - ojczyzna Konfucjusza i filozofii jin-jang, której tajemnic strzeże Wielki Mur Chiński wzniesiony w III w p.n.e. Słynne metropolie jak: Pekin, Hongkong, Szanghaj; genialna kuchnia, bazująca na harmonii składników z kultową kaczką po pekińsku i zapierająca dech armia cesarza Shi Huangdiego.
 
Wojciech Ochmański – Drużyna Wikingów Huginns Hird
 
Co jedli wikingowie?
 
Na ich stoły trafiały prawdziwe rarytasy
Wikingowie byli nie tylko znakomitymi wojownikami, ale też świetnymi kucharzami. Tworzona przez nich kuchnia, była nie tylko zdrowa, ale też bardzo smaczna i różnorodna. Ich przysmakami nie pogardziliby ani dzisiejsi miłośnicy mięs, ani zwolennicy ryb. Wyjątkowe było też ich pieczywo. Królujące na stołach trunki zaspokoiłyby zaś wymagania wybrednych, współczesnych smakoszy.
 
Oprawa muzyczna - Muzyka J.S Bacha jest klasyczna i pełna ekspresji.
Justyna Knapczyk- wiolonczela- Filharmonia Szczecińska- Muzyka J.S Bacha jest klasyczna i pełna ekspresji.
Jan Sebastian Bach - Z podań różnych biografów wyłania się obraz człowieka, który fugi komponuje między jednym a drugim posiłkiem, niemalże na kolanie. Tym lepiej świadczy to o jego talencie Muzyka klasyczna jest pełna ekspresji.
 
Jarosław Grzegorek – zdobywca statuetki ,,Bociana” w roku 2015
Zapisy w biurze GUTW 4 i 6 kwietnia w godz. 10.00-12.00.
Cena obiadu 20.00 zł
Koordynatorka projektu: Urszula Kwietniewska-Łacny
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaEPI-AKCJA Fundacji "Normalnie" 08.11.-09.12.2024
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama