Już 23 czerwca b.r. (niedziela) zapraszamy do wiaty przy Ogrodzie Dendrologicznym w Glinnej na kolejne, niezwykłe kulinarne spotkanie inspirowane przyrodą i historią Puszczy Bukowej. Własnoręcznie „nawarzymy” i spróbujemy strawy przygotowanej na bazie pospolitych roślin z Puszczy Bukowej, w których drzemie niezwykły kulinarny potencjał. Wszystkie w połączeniu z potrawami, przyprawami i półproduktami kuchni tradycyjnej tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Przewodnikiem duchowym i mentorem wydarzenia, czuwającym nad recepturami będzie dr Kami Szpotkowski (Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu) - pasjonat zieleni (jadalnej), odkrywca niepowtarzalnych starych receptur, wirtuoz smaku.
Kiszone pędy łopianu, cąber z miodownikiem, magiczna zupa rumfordzka, barokowy rosół z tatarakiem czy tajemniczy „kwiat paproci” to tylko niektóre spośród niesamowitych potraw, które na Państwa czekają.
Przypominamy, że 23 czerwca obchodzimy Dzień Ojca. Zapraszamy zatem tatusiów (choć oczywiście nie tylko) do zdobycia nietypowej kulinarnej wiedzy, którą będą mogli zaskoczyć domowników, przygotowując magiczny niedzielny obiad lub zaskakujący piknik na trawie.
Jak zawsze nie zabraknie niespodzianek, opowieści o historii Puszczy Bukowej oraz tradycjach kulinarnych ludzi zamieszkujących ten teren przed wiekami i żyjących w harmonii z jego obfitością.
Spotykamy się 23 czerwca b.r. (niedziela) o godzinie 15.00 w Punkcie Informacji Przyrodniczo-leśnej w Glinnej (wiata przy Ogrodzie Dendrologicznym).
Uwaga ważne - ilość miejsc jest ograniczona - decyduje kolejność zgłoszeń.
Zapisy przyjmujemy OD DNIA 3 CZERWCA (PONIEDZIAŁEK) do dnia 20 CZERWCA br. pod numerem telefonu 914162071 – sekretariat Nadleśnictwa Gryfino (czynny od poniedziałku do piątku od godziny 7.00 do godziny 15.00). Z uwagi na charakter spotkania zapraszamy osoby od 14 roku życia (osoby niepełnoletnie wyłącznie pod opieką osób dorosłych). Zakończenie spotkania – około godziny 19.00-19.30
Napisz komentarz
Komentarze