1.Decyzję o sposobie i terminie zwalczania chowacza brukwiaczka należy podjąć po przeprowadzeniu obserwacji. Nalot chrząszczy na plantacje rzepaku następuje wiosną, najczęściej gdy temperatura gleby wynosi 5-7oC a temperatura otoczenia osiągnie 10-12oC. Uszkodzenia na plantacjach rzepaku powodują chrząszcze oraz larwy. Największe szkody wyrządzają larwy, które żerują w rdzeniu łodygi aż do momentu osiągnięcia przez rzepak dojrzałości. Uszkodzone rośliny wykrzywiają się i skręcają, dochodzi do pękania łodyg i wylegania roślin, ponadto rośliny takie są atakowane przez patogeny grzybowe.
2. Na plantacjach rzepaku ozimego stwierdzono pojaw chrząszczy chowacza czterozębnego. Decyzję o sposobie i terminie zwalczania chowacza czterozębnego należy podjąć po przeprowadzeniu obserwacji na plantacji. Chrząszcze chowacza czterozębnego pojawiają się na plantacjach rzepaku wiosną, kilka dni po chowaczu brukwiaczku. Szkody na plantacji rzepaku wyrządzają chrząszcze oraz larwy. Chrząszcze żerując wygryzają otwory na liściach, uszkadzają również ogonki liściowe. Larwy natomiast drążą korytarze w ogonkach liściowych, łodydze i szyjce korzeniowej roślin. Uszkodzenia roślin są bramą wejściową dla chorób grzybowych.
3. Na plantacjach rzepaku ozimego pojawiły się chrząszcze słodyszka rzepakowego.
Decyzję o sposobie i terminie zwalczania słodyszka rzepakowego na rzepaku ozimym należy podjąć po przeprowadzeniu obserwacji na plantacji.
Zalecenia:
Chrząszcze na pola rzepaku przelatują najczęściej w okresie przed kwitnieniem, gdy temperatura powietrza osiągnie wartość powyżej 15oC. Szkody na plantacjach rzepaku powodują głównie chrząszcze wgryzające się do pąków kwiatowych, wydrążając ich część, aby dostać się do pyłku kwiatowego. Uszkodzone pąki żółkną, usychają a następnie opadają, pozostają jedynie szypułki kwiatowe.
Zabiegi zwalczające przy użyciu środków ochrony roślin wykonuje się w przypadku przekroczenia progu ekonomicznej szkodliwości to jest stwierdzenia:
1-2 chrząszczy na 1 roślinie w stadium zwartego kwiatostanu
lub
3-5 chrząszczy na 1 roślinie w stadium luźnego kwiatostanu
Ograniczyć występowanie szkodnika można także poprzez stosowanie: prawidłowej agrotechniki, izolacji przestrzennej od innych roślin krzyżowych i warzyw kapustnych, wysiew odmian wcześnie zakwitających, wysiew odmian wcześnie wznawiających wegetację wiosenną.
Napisz komentarz
Komentarze