Trudności ze wstawaniem, częste bóle głowy, niezadowolenie, rozdrażnienie, a nawet depresja – to częste stany, które towarzyszą osobom, które prowadzą niezdrowy tryb życia. Brak aktywności fizycznej spowalnia metabolizm, doprowadza do licznych schorzeń, a nawet do poważnych problemów z sercem. Ciężka i bogata w tłuszcze dieta również nie przynosi nam korzyści. Co zatem zmienić? Jakie kroki podjąć, żeby móc w pełni cieszyć się życiem?
Aktywność – w dowolnej formie
Siłownia, bieganie, pływanie, a może jazda konno? Czy jakaś z tych rzeczy sprawia Ci radość? A może wyjątkowo cenisz sobie wycieczki rowerowe, jazdę na rolkach lub kilkugodzinne spacery? Z pewnością znajdziesz coś, co sprawi ci radość i szybko stanie się zdrowym nałogiem. Pamiętaj jednak, że zarówno w życiu, tak i w sporcie, regularność to podstawa. Trening powinien trwać minimum 40 minut i odbywać się średnio 3 razy w tygodniu. Pamiętaj również, że im więcej aktywności, tym lepiej! Wydaje Ci się, że nie masz na nią czasu? Gwarantujemy, że jest inaczej! Zaparkuj nieco dalej niż parking pod miejscem pracy, wysiądź z autobusu przystanek lub dwa wcześniej, wybierz schody zamiast windy. Przemieszczaj się częściej rowerem niż autem, a do sklepu przejdź się pieszo.
Dieta – kluczowy element dla zdrowia
Co jeść, aby nie zwariować i nie przeciążyć domowego budżetu? Najbardziej racjonalna odpowiedź brzmi: prawie wszystko. Jedyne, z czego powinniśmy zrezygnować, to ciężkie tłuszcze, produkty z dużą ilością węglowodanów, cukrów i soli. Nauczmy się wymieniać pewne produkty na ich zdrowsze odpowiedniki. Pszenne zastąpmy ciemnym, jasny makaron pełnoziarnistym, a soki słodzone i napoje gazowane – wodą. Jeżeli trudno jest ci się odzwyczaić od cukru lub soli, staraj się wyeliminować je metodą małych kroków: codziennie słodź herbatę odrobinę mniej, albo zamień popularny biały cukier np. na stewię.
– Zdrowa dieta nie oznacza od razu szeregu wyrzeczeń. Tak naprawdę możemy spożywać wiele z popularnych produktów, które znajdują się w naszej lodówce, ponieważ kluczową rolę gra ilość. I tak np. spożycie całego opakowania sera żółtego podczas jednego posiłku może okazać się zbyt kaloryczne, jednak jeżeli dodamy go do zdrowej sałatki, dostarczy nam niezbędnych mikroelementów w odpowiedniej ilości. Bowiem ser żółty to ogromne źródło pełnowartościowego białka i wapnia. Dla przykładu średnia zawartość wapnia w 100 gramach chudego twarogu to 96 mg, natomiast w serze żółtym aż 807 mg – mówi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Nie dajmy się również zwieść etykietom, na których widnieją napisy „light”. Bardzo często kryje się pod nimi taki sam skład jak w standardowym produkcie.
–Producenci, którzy oferują sery żółte w wersji fit, najczęściej obniżają zawartość tłuszczu. Taki zabieg sprawia, że rzeczywiście obniża się wartość energetyczna, jednak jednocześnie usuwane są witaminy, które w owym tłuszczu są rozpuszczalne – głównie dotyczy to witaminy D i A. Brak witaminy D sprawia, że wapń, z którego słyną produkty nabiałowe, jest znacznie gorzej przyswajalny – kontynuuje Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki.
Kiedy śniadanie, a kiedy kolacja?
Dobrze zbilansowana dieta i regularność w przyjmowaniu posiłków mogą zdziałać cuda. Warto zatem zmienić podejście nie tylko co do wartości energetycznej dań, ale i pory ich spożywania. Mitem jest opinia, według której ostatni posiłek należy spożyć do godziny 18.00! To, kiedy zasiądziemy do kolacji, jest głównie oparte na tym jaki mamy tryb życia i pracy. Najważniejszą zasadą jest jednak spożywanie około 5 posiłków dziennie w równych odstępach czasu. Nie zapomnij również o zasadzie, która mówi, że najważniejszym posiłkiem jest śniadanie – powinno ono dostarczyć energii na cały dzień.
Małe porcje regularnie w ciągu dnia
Stare, mądre powiedzenie głosi, że w zdrowym ciele, zdrowy duch. Trudno się z nim nie zgodzić. Droga do osiągnięcia dobrej kondycji zarówno fizycznej jak i duchowej jest długa, jednak systematyczność w tym wypadku może zdziałać cuda. Zgodnie z zasadą – zdrowej diety, przedstawiamy przepis na pyszną i lekką sałatkę z grillowanym kurczakiem i serem żółtym. Pamiętaj jednak – małe porcje, regularnie rozplanowane w ciągu dnia!
Sałatka z grillowanym kurczakiem i tartym serem
Składniki:
- mix sałat
- 50 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku
-1 pomidor
- 4 rzodkiewki
- mała czerwona cebula
- 150 g piersi z kurczaka
- szczypta papryki
- pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Sałatę, pomidora i rzodkiewki umyć. Pomidora pokroić w ósemki, rzodkiewkę w plasterki, a cebulę w krążki. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paseczki i posypać papryką, solą oraz pieprzem Rozgrzać patelnię grillową i usmażyć. Na talerzu ułożyć sałatę, pomidora, rzodkiewkę i cebulę oraz usmażone mięso z kurczaka. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i posypać sałatkę.
Smacznego! Anna Rogoźnicka, Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach
Napisz komentarz
Komentarze