Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 23 grudnia 2024 19:11
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Cydrownicy z Sobieradza prezentowali swoje produkty w Czechach

- Wróciliśmy właśnie z 8 Przeglądu Czeskich Cydrów w Pradze, gdzie prezentowaliśmy nasz cydr. W takcie imprezy można było spróbować wyrobów około czterdziestu wytwórców (z czego dwóch zagranicznych), co jak na kraj cztery razy mniejszy od Polski, stanowi dość pokaźną liczbę. Warto tutaj zaznaczyć, że czescy producenci nie mają obowiązku oznaczania butelek banderolami, nie płacą akcyzy oraz są w mniejszym stopniu kontrolowani przez urzędy państwowe – mówią Wojciech Jurkowski i Radosław Tomaszewski, właściciele pierwszej na Pomorzu rzemieślniczej wytwórni cydru tradycyjnego w Sobieradzu (gm. Gryfino).

Autor: fot. dost.

Na zabytkowej, napędzanej wodą prasie, tłoczą z lokalnych jabłek sok, który w procesie naturalnej fermentacji zamieniają w cydr.
- Na przeglądzie wystawiali się zarówno profesjonalni producenci, jak i amatorzy. Co ciekawe, cydry robione hobbystycznie nie odbiegały bogactwem smaku od produktów tworzonych przez najlepszych zawodowców. Nasz cydr został przyjęty bardzo pozytywnie, no może poza dwiema młodymi dziewczynami, które zdecydowanie preferowały słodkie napoje alkoholowe – dodają wytwórcy cydru z Sobieradza.
W trakcie degustacji można było spróbować wielu wariacji na temat cydru. Większość cydrowników prezentowała kilka odmian produktu: były wersje wytrawne, półwytrawne, a także słodkie. Wszystkie zostały wyprodukowane przy zastosowaniu różnorodnych metod fermentacji.
Przegląd zorganizowany 8 marca 2018 r. cieszył się dość dużym zainteresowaniem, imprezę odwiedziło wielu gości.
 
O cydrownikach z Sobieradza napisaliśmy wcześniej tutaj:


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama