Na zabytkowej, napędzanej wodą prasie, tłoczą z lokalnych jabłek sok, który w procesie naturalnej fermentacji zamieniają w cydr.
- Na przeglądzie wystawiali się zarówno profesjonalni producenci, jak i amatorzy. Co ciekawe, cydry robione hobbystycznie nie odbiegały bogactwem smaku od produktów tworzonych przez najlepszych zawodowców. Nasz cydr został przyjęty bardzo pozytywnie, no może poza dwiema młodymi dziewczynami, które zdecydowanie preferowały słodkie napoje alkoholowe – dodają wytwórcy cydru z Sobieradza.
W trakcie degustacji można było spróbować wielu wariacji na temat cydru. Większość cydrowników prezentowała kilka odmian produktu: były wersje wytrawne, półwytrawne, a także słodkie. Wszystkie zostały wyprodukowane przy zastosowaniu różnorodnych metod fermentacji.
Przegląd zorganizowany 8 marca 2018 r. cieszył się dość dużym zainteresowaniem, imprezę odwiedziło wielu gości.
O cydrownikach z Sobieradza napisaliśmy wcześniej tutaj:
Napisz komentarz
Komentarze