-Pomorze Zachodnie to kulinarna skarbnica wielu smacznych i wyjątkowych produktów. Swoim smakiem i tradycją zachwycają nie tylko mieszkańców, ale także i turystów. Wspólna pasja do gotowania i regionalnych produktów jest spoiwem łączącym lokalną społeczność, dlatego gorąco zachęcam do udziału w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionów” - mówi wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XVIII przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego cel to gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.
Regionalny finał konkursu odbędzie się 12 maja 2018 r. w Szczecinie. Podzielony jest on na dwie kategorie: najlepszy regionalny produkt żywnościowy i najlepsza potrawa regionalna.
W konkursie na najlepszą potrawę regionalną mogą wziąć udział dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich. Menu konkursowe składać będzie się z dwóch dań: zupy lub przystawki oraz dania głównego. Każde danie konkursowe musi być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z danym regionem, powszechnie znanych i rozpoznawalnych w regionie.
W drugiej kategorii konkursu udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy. Produkty będą oceniane w następujących kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty regionalne.
Do zdobycia w konkursie są nagrody rzeczowe oraz nominacja do nagrody honorowej „Perła 2018”. Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły”, odbędzie się 23 września 2018 r. podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Aby wziąć udział w konkursie, należy do 20 kwietnia 2018 r. wypełnić zgłoszenie i przesłać je do Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach (w przypadku konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy) oraz do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego (w przypadku konkursu na najlepszą potrawę regionalną).
Więcej szczegółów konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne na stronie Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego WZ: www.wrir.wzp.pl
Napisz komentarz
Komentarze