„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to konkurs o kilkuletniej tradycji organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP, którego celem jest gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.
–Nic tak dobrze nie łączy mieszkańców Pomorza Zachodniego jak wspólna pasja do gotowania i regionalne produkty, dlatego zachęcam wszystkich miłośników kulinariów do udziału w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionów”. Warto promować regionalną żywność, wytwarzaną przez rzemieślników, panie z kół gospodyń wiejskich i lokalnych przetwórców. Stawka w konkursie jest wysoka. Zdobycie nominacji do kulinarnej „Perły” to już ogromny sukces – mówi Jarosław Rzepa, wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego. Emilia Wolf
Napisz komentarz
Komentarze