Smakowe eksperymenty w kuchni mogą przynieść niespodziewane efekty, szczególnie jeśli w tegoroczny tłusty czwartek marzy nam się łakomstwo, lecz niekoniecznie tylko słodkie. Jakie przysmaki pozbawione nuty słodyczy możemy przygotować na zbliżającą się ucztę?
Karmel przełamany
Jednym z najpyszniejszych duetów smakowych ostatnich sezonów jest solony karmel. Pomimo, że wciąż na wskroś słodki, deser ten stanowi doskonałą propozycję dla osób, które sceptycznie podchodzą do niekonwencjonalnych deserów. Najlepiej przygotować go samodzielnie w domu, dzięki czemu pomimo kaloryczności przysmak ten będzie pozbawiony sztucznych dodatków. Tradycyjna wersja składa się oczywiście przede wszystkim z cukru. Kilka łyżek należy roztopić w rondelku ustawionym na małym ogniu. Po tym jak zbrązowieje, bardzo delikatnie dolać wodę i wymieszać, po czym dodać kilka łyżek wysokoprocentowej śmietanki i masła, a na koniec grubo zmieloną sól. Wersja bezcukrowa składa się z kolei z suszonych daktyli z dodatkiem, w zależności od przepisu, syropu klonowego, masła orzechowego, wanilii oraz migdałów. Solony karmel doskonale uzupełni recepturę ciast, mlecznych kaw oraz deserów lodowych.
Z warzywniaka i zielnika
Ciasta marchewkowego z pewnością nie trzeba nikomu przedstawiać. Wyśmienite, lecz niekoniecznie słodkie wypieki powstać mogą także z wykorzystaniem innych warzyw, na co dzień lądujących w zupie. Przepysznym smakiem i bajecznym kolorem cechować się będzie ciasto z odrobiną buraczków. Na przekór utartym schematom możemy przygotować również domowe lody, którym buraki nadadzą intensywnie rubinową i apetyczną barwę. Zimowe desery smakowicie zaprezentują się z kolei w wersji ziołowej, z dodatkiem orzeźwiającej bazylii lub mięty. Domowe ciasteczka, zamiast z kawałeczkami czekolady, przygotować możemy z drobno pokrojonymi pomidorami suszonymi, oliwkami i rozmarynem.
Pączek bez cukru, róży i adwokatu
Bez flagowych dodatków pączek zdaje się nie być pączkiem. Niemniej uruchamiając wyobraźnię, bez trudu przygotujemy chrupiące i miękkie pączki, zastępując słodkie dodatki wytrawnymi. Ponadto w takiej formie mogą zostać podane jako treściwe dopełnienie zup lub jako przekąska imprezowa podawana z kilkoma różnymi dipami. Znacznie łatwiej przygotujemy domowe pączki na słono wtedy, gdy zamiast nadziewać je składnikami, po prostu „wgnieciemy” je w ciasto. – Dobrym uzupełnieniem dań przygotowanych na ciepło są żółte sery, które pod wpływem wysokiej temperatury zmieniają swą konsystencję. Smażone pączki z kawałeczkami żółtego sera doskonale smakować będą niedługo po wyjęciu z oleju, kiedy wciąż pozostaną delikatnie ciepłe – mówi Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki.
Najprostszy pudding świata
Czasem najpyszniejsze desery wyczarujemy w kilka chwil wykorzystując jedynie zdrowe składniki. Prawdopodobnie nawet smaczniejszą wersją od oryginału jest pudding czekoladowy na bazie banana i awokado. Wystarczy jedno miękkie awokado, bardzo dojrzały banan, który będzie dzięki temu pełen słodyczy, duża łyżka gorzkiego kakao i pół szklanki mleka roślinnego. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Różnica smakowa w porównaniu z deserem w kubeczku będzie niemożliwa do wychwycenia, a zamiast dużej dawki cukru dostarczymy naszemu organizmowi witaminy i minerały.
Słone pączki serowe z ostrym sosem oliwnym
Składniki na pączki:
• 0,75 l mleka
• 0,75 kg mąki
• 3 żółtka
• 30 g drożdży
• 1 płaska łyżeczka soli
• 2 płaskie łyżeczki cukru
• 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
• pieprz do smaku
• 200 g sera Gouda MSM Mońki
• olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos:
• 100 ml oliwy z oliwek
• 2 łyżki sosu sojowego
• ¼ średniej papryczki chili
• ½ pęczka szczypiorku
• 1 łyżka soku z cytryny
• sól do smaku
• 1 łyżeczka łuskanego, prażonego sezamu
Wykonanie:
Do drożdży dodać 3 łyżki letniego mleka, ½ łyżeczki cukru i całość wymieszać. Posypać łyżką mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Do pozostałej mąki wlać mleko, dodać żółtka jaj, wcześniej przygotowane drożdże, sól, posiekane igiełki rozmarynu, oraz pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać rózgą. Następnie dodać pokrojony w drobną kostkę ser, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
W szerokim garnku rozgrzać dużą ilość oleju. Usmażyć pączki, zgarniając ciasto palcem z łyżki stołowej prosto do garnka z olejem. Pączki po usmażeniu odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym.
W osobnej miseczce zmieszać wszystkie składniki na sos.
Smacznego!
Więcej przepisów i ciekawostek kulinarnych znaleźć można na http://www.msm-monki.pl
Napisz komentarz
Komentarze