Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 23 grudnia 2024 21:33
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Ruszyła u nas produkcja cydru

Pomysł kiełkował od dawna, ale jako początek można wskazać rok 2015 - wtedy udało nam się zgłosić rozpoczęcie robót. Natomiast z dystrybucją gotowego produktu wystartowaliśmy dwa miesiące temu. Trochę nam zajęły sprawy budowlane i administracyjne – mówi portalowi igryfino Radosław Tomaszewski, który razem z Wojciechem Jurkowskim zajął się produkcją cydru.

Pierwszy rocznik cydru to specjalnie dobrana mieszanka długo dojrzewających, późnych jesiennych odmian jabłek z okolicznych sadów.

Za realizacją tego pomysłu stoją Radosław Tomaszewski i Wojciech Jurkowski. Ten pierwszy to archeolog z wykształcenia, pasjonat dawnej kultury i rzemiosła. Jak sam się określa, z dumą kontynuuje mającą początki w XIX wieku tradycję rodzinną.

Wojciech Jurkowski to eksperymentator, majsterkowicz i propagator technologii cydrowania. Od dawna interesuje się fermentacją, nie tylko alkoholową. To absolwent Biotechnologii w Berlinie, działający od kilku lat w branży biogazowej, obecnie pracownik naukowy i doktorant na Technische Universität München. Sezonowy pracownik winobrań we Francji, skąd przed 5 laty – jeszcze przed cydrową ekspansją w Polsce – przywiózł swoje zainteresowanie tym napojem.

 

Rzemieślniczą Wytwórnię Cydru w Sobieradzu zapowiadaliśmy tutaj:

http://www.igryfino.pl/wiadomosci/4560,czy_bedzie_u_nas_wytwornia_cydru


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama