Pierwszy rocznik cydru to specjalnie dobrana mieszanka długo dojrzewających, późnych jesiennych odmian jabłek z okolicznych sadów.
Za realizacją tego pomysłu stoją Radosław Tomaszewski i Wojciech Jurkowski. Ten pierwszy to archeolog z wykształcenia, pasjonat dawnej kultury i rzemiosła. Jak sam się określa, z dumą kontynuuje mającą początki w XIX wieku tradycję rodzinną.
Wojciech Jurkowski to eksperymentator, majsterkowicz i propagator technologii cydrowania. Od dawna interesuje się fermentacją, nie tylko alkoholową. To absolwent Biotechnologii w Berlinie, działający od kilku lat w branży biogazowej, obecnie pracownik naukowy i doktorant na Technische Universität München. Sezonowy pracownik winobrań we Francji, skąd przed 5 laty – jeszcze przed cydrową ekspansją w Polsce – przywiózł swoje zainteresowanie tym napojem.
Rzemieślniczą Wytwórnię Cydru w Sobieradzu zapowiadaliśmy tutaj:
http://www.igryfino.pl/wiadomosci/4560,czy_bedzie_u_nas_wytwornia_cydru
Napisz komentarz
Komentarze