Dzięki regionalnej żywności i dziedzictwu kulinarnemu możliwe jest stworzenie mocnej regionalnej tożsamości. Promowanie produktów i działań informacyjnych związanych z regionem należy do działaczy „Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego”.
Aktualnie w sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorze Zachodnie jest 56 członków. 13 listopada br. certyfikaty otrzymają:
· Gospodarstwo rolne Leszek Jager, Radziszewo
· Polmarkt Sp. z o. o. oddział Ińsko
· Miodowy raj Andrzej Rytwiński, Dygowo
· Restauracja Kurna Chata, Świnoujście
· Winnica Sydonia, Pęzino
· Pizzeria u Jana, Stargard
Przyjęcie nowych członków odbędzie się podczas seminarium informacyjno-szkoleniowego dla członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorze Zachodnie. Na spotkaniu omówione zostaną m.in. idea sieci, warunki, korzyści i działania wynikające z członkostwa przedsiębiorstw branży spożywczej w stowarzyszeniach, organizacjach, grupach dystrybuujących żywność, a także przedstawione będą przepisy sanitarne dotyczące produkcji żywności tradycyjnej, regionalnej i lokalnej.
Napisz komentarz
Komentarze