Impreza odbędzie się w najbliższą sobotę, 30 września 2017 r.
Dwa motywy kulinarne
Motywem przewodnim zdrowej kuchni regionalnej tegorocznego pokazu kulinarnego są dania jarskie na bazie dyni i ziemniaka. Na cedyńskim rynku gotować będziemy z mistrzem kuchni, cedynianinem Pawłem Sojką, szefem kuchni „Restauracji nad Odrą”, finalistą konkursu kulinarnego Zachodniopomorski Kucharz Roku 2017.
Kto wystąpi
Na festiwalowej scenie wystąpią regionalni artyści - zespoły ludowe, soliści i instrumentaliści: „Sami swoi”, „Rewir”, „Kalina”, „Kalimera”, „Nastroje”, Anna Krajewska-Pędzik, Dominik Zator, młodzież działająca przy Cedyńskim Ośrodku Kultury i Sportu, „AfroBanda”, „Trio akordeonowe”. Festiwal zakończy koncert piosenek biesiadnych – do wspólnego śpiewania zaproszą nas aktorzy szczecińskiego Teatru Rozmaitości „Gwitajcie”.
Wystawy fotograficzne
Festiwalowi towarzyszyć będą wystawy fotograficzne. Poznamy między innymi efekty pracy uczestników polsko-niemieckich warsztatów fotograficznych czy zdjęcia Andrzeja Mazura z wyprawy do Gruzji. Mieszkańców ul. Tadeusza Kościuszki w Cedyni uwiecznił na fotografiach Andrzej Łazowski.
Konkursy
Jednym z punktów Festiwalu będzie rozstrzygnięcie konkursów. Będą konkursy na największą dynię, najdziwniejszą dynię oraz oryginalną potrawę z dyni (wypieki, przetwory, dania). Zobaczymy też pomysły związane z wykorzystaniem dyni jako motywu w sztuce: rysunek, malarstwo, fotografia, jesienne dekoracje dla domu i stołu.
Program imprezy (Cedynia, plac Wolności):
11.00 - uroczyste otwarcie festiwalu
11.00 – 17.00 prezentacje stoisk z produktami regionalnymi i rzemiosłem artystycznym, oferta ośrodków kultury i stowarzyszeń
11.30–15.00 praca komisji konkursowej w Konkursie na Dynię z Cedyni
11.00–16.00 warsztaty, gry i zabawy: czytanie legend pogranicza dla dzieci po polsku i niemiecku, animacyjne podwórko dla dzieci i dorosłych, warsztaty bębniarskie, warsztaty krawieckie.
11.30–16.30 występy artystyczne: m. in. „Sami swoi”, „Rewir”, Anna Krajewska-Pędzik, „Kalina”, Dominik Zator, „Kalimera”, Paweł Sasin, prezentacje wykonawców działających pod kierunkiem Janusza Rusaka, prezentacja powarsztatowa polsko-niemieckiej grupy bębniarskiej
11.30 – 15.00 powarsztatowa wystawa fotograficzna, powarsztatowa prezentacja wyrobów wikliniarskich
14.00 – 14.30 pokaz kulinarny dań jarskich na bazie dyni i ziemniaków połączony z degustacją
16.30 ogłoszenie wyników konkursu na Dynię z Cedyni
17.00 – 18.00 koncert piosenki biesiadnej z teatrem GWITAJCIE
18.00 – 22.00 zabawa taneczna
Imprezy towarzyszące
29 września (piątek) 2017 r.
18.00 wieczór gruziński w „Cedyńskich Pierożkach”
-otwarcie wystawy fotograficznej Andrzeja Mazura
-degustacja tradycyjnych potraw gruzińskich
30 września (sobota) 2017 r.
11.00 – 18.00 Ogród Nomadyczny – „latający” Uniwersytet Nowa Amerika
11.00–12.00 panel dyskusyjny dotyczący oddolnych działań w Cedyni – prowadzący Michael Kurzwelly
14.00 otwarcie wystawy fotograficznej pn. „My z ulicy Kościuszki”
15.00-16.00 - Aktywne kobiety, jak być szczęśliwym – panel dyskusyjny
16.00 - Jak zrobić fryzurę pogranicza – pokaz fryzjerski
11.00–18.00 - wystawa fotograficzna – „Dziennikarze pogranicza”
11.00–17.00 - kawiarenka ekonomii społecznej – interaktywna gra plenerowa, strefa chillout’u i doradztwa
12.00- 16.00 - punkt konsultacyjny Urzędu Miejskiego dotyczący projektu “Partycypacyjne opracowanie Programu Rewitalizacji Gminy Cedynia – Rewitalizacja centrum miasta oraz Indywidualnego Planu Konsultacji (IPK) realizowanego w ramach projektu grantowego „Dobre konsultacje, dobry plan” .
Napisz komentarz
Komentarze