Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 listopada 2024 20:43
Reklama

Źródło zdrowia, urody i… szczęścia? Jedz letnie warzywa i owoce!

Sezon letni obfituje w dorodne, smaczne warzywa i soczyste owoce. To najlepszy czas, aby zrezygnować z ciężkich potraw na rzecz lekkich i prostych w przygotowaniu dań. Surowe, gotowane, pieczone czy grillowane – polskie warzywa i owoce smakują doskonale pod każdą postacią. O ciekawych sposobach ich wykorzystania i wpływie na nasz dobry nastrój opowie Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska – specjalista ds. żywienia i ekspertka kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.
Źródło zdrowia, urody i… szczęścia? Jedz letnie warzywa i owoce!

Czas na grillowanie

Jedną z bardziej popularnych aktywności wśród Polaków w okresie letnim jest grillowanie. Spotkania
z najbliższymi pozytywnie wpływają na poczucie szczęścia i ogólny dobrostan, podobnie jak sięganie po warzywa i owoce, które – regularne spożywane – poprawiają nasz nastrój i samopoczucie.

– Zachęcam, aby połączyć przyjemne z pożytecznym – wybierzmy się z rodziną czy przyjaciółmi za miasto, a do jedzenia przygotujmy sałatkę z kolorowych grillowanych warzyw (np. cukinii, papryki czy bakłażana) z dodatkiem kurczaka. Poza białkiem, którego źródłem jest mięso, taka lekka sałatka dostarczy odpowiedniej porcji błonnika na lepsze trawienie, beta-karotenu na bezpieczniejsze opalanie, a także potasu – do utrzymania równowagi elektrolitowej w upalne dni. Im bardziej kolorowo będzie na talerzu, tym więcej witamin i minerałów znajdzie się w naszym organizmie – mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, specjalista ds. żywienia, ekspertka kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.

 

Makaron… ale z cukinii!

Cukinia jest lekkostrawnym i delikatnym w smaku warzywem. Zawiera mnóstwo witamin (C, A, K
i z grupy B) i składników mineralnych (m.in. magnez, potas i żelazo).

– Cukinia nie musi nam się kojarzyć wyłącznie z dodatkiem do leczo czy potrawką z piekarnika. Możemy ją podać także w formie makaronu! Długie, cienkie nitki uzyskamy za pomocą specjalnej obieraczki lub temperówki. Cukiniowy makaron doskonale będzie komponował się z kurczakiem w towarzystwie łagodnego sosu śmietanowego. Danie efektowne, proste w wykonaniu i niesamowicie smaczne
zapewnia dietetyczka.

 

A na deser?

Moja deserowa propozycja na lato to czereśnie pod lekkim biszkoptem i własnoręcznie przygotowany kisiel porzeczkowy – proponuje ekspertka kampanii.

Czereśnie są lekkie i oczyszczające. Regulują procesy przemiany materii, są źródłem potasu wpływającego na serce oraz nerki, a zawarta w nich witamina B5 wspomaga leczenie artretyzmu. Ich czerwone odmiany są bogatym źródłem bioflawonoidów, czyli przeciwutleniaczy pomagających zwalczać wolne rodniki. Porcja czereśni dostarcza organizmowi również żelaza, wapnia i dużej ilości jodu.

Czerwone porzeczki zawierają znaczące ilości pektyn, dzięki czemu kontrolują poziom cukru
i cholesterolu we krwi. Łagodzą dolegliwości żołądkowo-jelitowe, regulują przemianę materii, działają przeciwzapalnie, hamują rozwój bakterii, wskazane są także przy niewydolności wątrobowej lub przy przewlekłych schorzeniach wątroby i zgadze. Zawarte w czerwonych porzeczkach witaminy C i PP oraz żelazo i garbniki działają ściągająco, tonizująco i antybakteryjnie, dlatego polecane są przy cerze tłustej i trądzikowej.

– Żółte, różowe, czerwone, ciemnoczerwone oraz prawie czarne – takie odmiany czereśni możemy spotkać na lokalnych bazarach czy w pobliskich warzywniakach. Słodkie polskie czereśnie w połączeniu
z lekkim biszkoptem to wspaniały duet, który sprawdzi się jako deser podczas letniego sezonu –
mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska. – Chcecie poznać przepis na to, aby poprawić sobie nastrój?
Domowy kisiel porzeczkowy! Owoce te są cenne zarówno dla zdrowia, jak i urody przekonuje.

 

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Warzywa i owoce – na szczęście!” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Sałatka z grillowanych sezonowych warzyw

Autor: Magdalena Jarzynka Jendrzejewska

Składniki:

  • ½ zielona cukinia
  • ½ żółta cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • natka pietruszki
  • 200g piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra mielona
  • olej rzepakowy
  •  
  • Sos:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 płaskie łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Cukinię dokładnie umyj, pokrój w plastry delikatnie posyp solą i pieprzem. Bakłażana umyj, osusz, pokrój w plastry, posyp solą i zostaw na 10-15 minut, po tym czasie umyj ponownie i osusz plastry papierowym ręcznikiem.  Paprykę umyj, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w grube paski. Warzywa dopraw jeszcze pieprzem i polej olejem. Grilluj na grillu elektrycznym lub na tackach na grillu opalanym węglem drzewnym.

Kurczaka pokrój w plastry dowolnej wielkości, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką i odrobiną oleju rzepakowego, przygotuj na grillu.

Składniki sosu wymieszaj trzepaczką na jednolitą emulsję. Warzywa umieść w misie, polej sosem                i udekoruj natką pietruszki. 

 

Makaron z cukinii z sosem śmietanowym

Składniki:

  • 2 kolorowe cukinie: zielona i żółta
  • 1 mała cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 200g piersi z kurczaka
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • ½ łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Cukinię dokładnie umyj i osusz. Odetnij końce i specjalną obieraczką lub temperówką do warzyw przygotuj makaron z cukinii.

Kurczaka umyj, osusz, pokrój w cienkie paseczki, dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Dodaj drobno posiekaną cebulkę i czosnek, szczyptę soli, smaż ok. 1-2 minuty. Dodaj kawałki kurczaka i smaż kolejne 2 minuty. Wlej śmietankę i zagotuj, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dorzuć natkę pietruszki oraz makaron z cukinii, wymieszaj, duś jeszcze 1 minutę i nakładaj na talerze.

 

Czereśnie pod lekkim biszkoptem

Składniki:

  • 500g wydrylowanych czereśni
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • laska wanilii
  • szczypta soli

Wykonanie:

Czereśnie umyj, osusz i wyjmij pestkę. Jaja wybij do misy miksera, dodaj ziarenka wanilii, cukier i zmiksuj na puszystą jasną masę.

Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką – już nie miksuj.

Czereśnie ułóż w tortownicy lub ceramicznym naczyniu do pieczenia tart (średnica ok. 25cm).

Czereśnie zalej masą biszkoptową. Wstaw do rozgrzanego do 180st C piekarnika. Piecz 12-15 minut. Można posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty. 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaEPI-AKCJA Fundacji "Normalnie" 08.11.-09.12.2024
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama