Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
czwartek, 16 stycznia 2025 13:13
Reklama

Ambasadorki kampanii „Lubię kaszę” i ich letnie kulinarne inspiracje

Lato to wyjątkowa pora roku, która obfituje w świeże i lokalne produkty, co sprzyja eksperymentowaniu w kuchni – zupa z rzodkiewek z jęczmienną, cukiniowe placki z kaszą owianą i wędzonym pstrągiem, pęczak ze szparagami oraz botwiną, czy deserowe jaglane babeczki z truskawkami. Trzy ambasadorki 5. edycji kampanii „Lubię kaszę” zachęcają do udania się w kulinarną podróż po nowych smakach i niebanalnych połączeniach sezonowych warzyw i owoców z polską kaszą.

Autor: Pęczak (Lubię kaszę)

Autor: Anna Kosterna-Kaczmarek, blog „Czosnek w pomidorach”

Składniki:

  • 2 mniejsze pęczki rzodkiewki bądź jeden duży
  • 200 g kaszy jęczmiennej Mazurskiej
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól i pieprz biały mielony do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny


Pesto z liści rzodkiewki:

  • liście z jednego dużego bądź dwóch małych pęczków rzodkiewki
  • 2 garści orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego sera Pecorino Romano
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

 Kaszę przepłucz zimną wodą. Ogórka obierz i umyj zimną wodą razem z rzodkiewkami. Zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach. Orzechy upraż na suchej patelni.

 W dużym garnku (około 3 litry) rozgrzej łyżkę masła klarowanego i wsyp kaszę. Smaż mieszając przez jedną minutę i wlej bulion. Gotuj kaszę około 15 minut, aż będzie miękka.

 W czasie gotowania kaszy przygotuj pesto z liści rzodkiewki. Liście dokładnie umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do naczynia do blendowania razem z orzechami włoskimi, obranymi ząbkami czosnku, startym serem Pecorino Romano, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dopraw solą
i pieprzem i zmiksuj całość na pesto. Oliwy z oliwek wlej tyle, żeby uzyskać lekko lejącą konsystencję. Nie miksuj pesto na całkiem gładko, dobrze, żeby można było wyczuć delikatne kawałeczki orzechów włoskich i czosnku.

 Pod koniec gotowania kaszy dodaj starte ogórki i rzodkiewki i wlej sok z cytryny. Gotuj zupę jeszcze
2 minuty i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Zestaw garnek z ognia, dodaj łyżkę śmietany 18%
 i dokładnie wymieszaj.

 Zupę podawaj gorącą z rzodkiewką pokrojoną na plasterki i pesto z liści rzodkiewki.

*********

Organizatorem kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie,
na co dzień”
jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Działania sfinansowane
są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Więcej informacji na stronie internetowej kampanii oraz na profilu na Facebooku, na których można poznać rodzaje i walory zdrowotne kaszy, dowiedzieć się, jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą: www.lubiekasze.pl; www.facebook.com/lubiekasze



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama