Domowe lody śmietankowo-jagodowe
Przepis poleca Robert Muzyczka Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
- Śmietanka 42% 200 ml (np. od OSM Piątnica) 3 opakowania
- cukier puder 6 łyżek
- świeże (lub mrożone) jagody 1 szklanka
- sok z cytryny 2 łyżki
Wykonanie:
Śmietankę powoli ubić na sztywno w misce (ręcznie lub blenderem). W międzyczasie partiami dodawać cukier puder. Jagody zmiksować z sokiem z cytryny i połączyć z ubitą już śmietanką. Tak przygotowaną masę wyłożyć do miski i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Lody co 20-30 minut należy wyjmować z zamrażalnika i dokładnie mieszać rózgą. Dzięki temu zapobiegniemy powstawaniu kryształków zamarzniętej wody. Gdy masa lodowa już prawie zamarznie, należy przełożyć lody do foremek z patyczkami. Następnie ponownie umieścić lody w zamrażarce na kilka godzin - w zależności od mocy zamrażalnika.
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze