Pikniki i wiosenne spotkania przy grillu bardzo często przybierają postać tzw. imprez koszyczkowych – każdy z zaproszonych przynosi określone, wcześniej ustalone dania i przekąski, które jedzą wszyscy uczestnicy imprezy. Na wspólne grillowanie z mięs Polacy najchętniej wybierają kiełbasę (30%), marynowaną karkówkę (24%) i coraz częściej kaszankę (14%) [Badanie zostało przeprowadzone przez TNS Polska w kwietniu 2015 na 1000 Polakach powyżej 15 lat]. A co z dodatkami i drobnymi przekąskami? W naszym „koszyczku” wcale nie musimy przynosić wyłącznie sałatek, których z pewnością będzie kilka rodzajów.
Chrupiące i z ciekawymi dodatkami
Obok mięs, sosów i napojów obowiązkowym punktem na liście zakupów na grilla jest pieczywo, które z odpowiednimi dodatkami stanowić będzie idealne uzupełnienie grillowego menu, szczególnie pieczywo tostowe, po które podczas plenerowych imprez przy grillu sięgamy wyjątkowo często. – Zdecydowanie lepiej i szybciej się je tostuje w porównaniu z tradycyjnym pieczywem – zauważa ekspert z Dan Cake Polonia, Wiktor Kowalski.
Do przygotowania grillowych przekąsek świetnie sprawdzą się też Bułki i Bagietki do odpieku, po które w sezonie sięga o 40% więcej Polaków niż poza nim. Wstępnie podpieczone wystarczy wrzucić na kilka minut na ruszt, by w mgnieniu oka cieszyć się złocistym i chrupiącym wypiekiem. Po podpieczeniu bagietkę można wykorzystać jako dodatek do mięs na kilka sposobów.
-Wystarczy lekko naciąć pieczywo wzdłuż, wypełnić liściem chrupiącej sałaty oraz ulubiobymi warzywami, by z bagietki lub bułki do odpieku uczynić kieszonkę na szaszłyk drobiowy w marynacie – mówi ekspert Dan Cake Polonia – Podpieczona i pokrojona na mniejsze kawałki bagietka może stanowić też składnik samego szaszłyka – gotowego dodatku do mięs. Wystarczy kawałki pieczywa nadziać na szpikulec do szaszłyków razem z pomidorkiem koktajlowym, sałatą, serkiem wędzonym i ułożyć na talerzu dla każdego gościa przyjęcia. Tak przygotowaną przekąskę wystarczy już tylko zsunąć ze szpikulca, by mieć gotowy dodatek do ulubionego mięsa.
Gofry na grilla? Czemu nie!
Kojarzą nam się głównie ze słodkim deserem z bitą śmietaną i owocami w żelu. Tymczasem gofry mogą być świetną wytrawną przekąską na grillowe przyjęcie.
– Z gotowymi Gorfami od Dan Cake taką przekąskę przygotujemy w mgnieniu oka – mówi Wiktor Kowalski – Wystarczy, że pomiędzy dwa gofry włożymy liść sałaty, plasterek żółtego sera, aromatyczną szynkę dojrzewającą, całość uzupełnimy pesto na bazie oliwek z czosnkiem i przekroimy na trójkąty. Szybka przekąska piknikowa gotowa!
Do gofrów świetnie pasuje też twarożek z młodą rzodkiewką, którą już znajdziemy na warzywnych straganach.
Na słodko
Po aromatycznych, pikantnych daniach grillowych nierzadko mamy ochotę na słodką przekąskę, nie może więc zabraknąć ich w menu przyjęcia na świeżym powietrzu. Postawymy na lekkie słodkości jak ciasto drożdżowe. - Jego zaletą bez wątpienia jest klasyczny smak. Polacy są bardzo przywiązani do ciasta drożdżowego, bo kojarzy się ono z domem rodzinnym – zauważa ekspert Dan Cake Polonia.
Młodszym uczestnikom majówkowych przyjęć w plenerze do gustu przypaść mogą maleńkie, mleczne bułeczki, które wypełnić możemy aksamitnym nadzieniem na bazie serka mascarpone z dodatkiem prawdziwej wanilii. Przekrojone na pół, posmarowane serkiem z dodatkiem ulubionych owoców zasmakują zarówno małym jak i dużym łasuchom.
Napisz komentarz
Komentarze