Laboratorium ma być miejscem, gdzie kultywowane będą tradycyjne formy rękodzieła i tradycyjna sztuka kulinarna. W zrekonstruowanym budynku z XIX wieku powstaną pracownie do tradycyjnego wypieku chleba oraz produkcji masła, serów i wędlin. To w nich pod okiem specjalistów-instruktorów będzie można nauczyć się w jaki sposób przygotować tradycyjną żywność. Obiekt wzbogacą pracownia ceramiczna oraz rękodzielnictwa, jak i sala koncertowa na spotkania z lokalnym folklorem. Przestrzeń uzupełni również specjalna ekspozycja przedmiotów i narzędzi związanych z XIX- i XX-wieczną historią wsi na Pomorzu Zachodnim.
Realizację projektu zaplanowano od maja 2017 roku do grudnia 2018 roku. Szacuje się, że dzięki przedsięwzięciu co roku Przelewice odwiedzić może nawet o 5 tys. osób więcej. Koszt inwestycji to około 2 mln zł. RPO WZ 2014-2020 dołoży do inwestycji ponad 1,1 mln zł.
Projekt realizowany będzie w ramach 4 Osi Priorytetowej „Naturalne otoczenie człowieka”, działanie 4.9 „Rozwój zasobów endogenicznych”.
Napisz komentarz
Komentarze