Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
wtorek, 26 listopada 2024 23:27
Reklama
Reklama

Nasze perły w regionie

Miód pitny trójniak „Cedyński” Jana Olszańskiego został nominowany do prestiżowej nagrody kulinarnej „Perła 2016”, przyznawanej przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Ten wyśmienity produkt znalazł się wśród siedmiu nominowanych regionalnych przysmaków i będzie walczyć o zwycięstwo w Poznaniu. Wyróżnienia w tegorocznym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” otrzymały ser kozi widuchowski Edyty Szczupak oraz makownik świąteczny Agnieszki Jager i miód pitny trójniak „Czcibor” Jana Olszańskiego.
Nasze perły w regionie
Największe kulinarne zmagania w regionie
Nominacje do tytułu kulinarnej „Perły” zostały przyznane w sobotę, 23 lipca 2016 r. podczas zachodniopomorskiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w Szczecinie, organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.
 
Nagrody przyznano  w dwóch kategoriach: najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepsza potrawa regionalna, a zwycięzców poznamy we wrześniu podczas poznańskich targów „Smaki regionów”.
 
Nominację do tegorocznej „Perły” otrzymały następujące produkty:
Udziec wędzony wieprzowy (Ireneusz Jung)
Węgorz pieczony w zalewie (Małgorzata i Piotr Kozłowscy)
Masło ostrowieckie (Barbara, Andrzej i Kalina Przyweccy)
Ogórek konserwowy barwicki (Małgorzata Kula)
Piwo Colberg (Artur Małetka)
Miód pitny trójniak „Cedyński” ( Jan Olszański)
Wino z dojrzałych pomidorów (Bożena i Ryszard Jaszczowscy). 
 
Natomiast w kategorii na najlepsze danie przyznano dwie nominacje do „Pereł” tegorocznym uczestnikom konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.  Komisja konkursowa wybrała staropolską sztufadę z dziczyzny - specjalność Gospodarstwa Ekologicznego „Folwark Biernów-Park” w Ostrym Bardzie oraz kiełbasę jagnięcą z purée ziemniaczanym i karmelizowanymi jabłkami, danie kucharzy z restauracji Park Hotel w Szczecinie.
W kategorii „napoje regionalne” podkategoria – napoje bezalkoholowe wyróżnienie otrzymał m.in. miód pitny trójniak „Czcibor” Jana Olszańskiego.
 

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Baranski Wojtek Dębno 18.03.2023 14:30
Posiadam miód pitny cedynski z 1984 r nie otwierany oryginalny wyprodukowany w Dębnie

i
serus 18.03.2023 18:32
Na pewno zamienił się już w ocet.

ReklamaEPI-AKCJA Fundacji "Normalnie" 08.11.-09.12.2024
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama