Największe kulinarne zmagania w regionie
Nominacje do tytułu kulinarnej „Perły” zostały przyznane w sobotę, 23 lipca 2016 r. podczas zachodniopomorskiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w Szczecinie, organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.
Nagrody przyznano w dwóch kategoriach: najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepsza potrawa regionalna, a zwycięzców poznamy we wrześniu podczas poznańskich targów „Smaki regionów”.
Nominację do tegorocznej „Perły” otrzymały następujące produkty:
Udziec wędzony wieprzowy (Ireneusz Jung)
Węgorz pieczony w zalewie (Małgorzata i Piotr Kozłowscy)
Masło ostrowieckie (Barbara, Andrzej i Kalina Przyweccy)
Ogórek konserwowy barwicki (Małgorzata Kula)
Piwo Colberg (Artur Małetka)
Miód pitny trójniak „Cedyński” ( Jan Olszański)
Wino z dojrzałych pomidorów (Bożena i Ryszard Jaszczowscy).
Natomiast w kategorii na najlepsze danie przyznano dwie nominacje do „Pereł” tegorocznym uczestnikom konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Komisja konkursowa wybrała staropolską sztufadę z dziczyzny - specjalność Gospodarstwa Ekologicznego „Folwark Biernów-Park” w Ostrym Bardzie oraz kiełbasę jagnięcą z purée ziemniaczanym i karmelizowanymi jabłkami, danie kucharzy z restauracji Park Hotel w Szczecinie.
W kategorii „napoje regionalne” podkategoria – napoje bezalkoholowe wyróżnienie otrzymał m.in. miód pitny trójniak „Czcibor” Jana Olszańskiego.
Napisz komentarz
Komentarze