Trwa IV edycja tego konkursu. Głównym zadaniem młodych poszukiwaczy smaków jest wyszukanie w rodzinnych pamiątkach i dokumentach, fotografiach lub na podstawie rozmów, tradycyjnych przepisów znanych w rodzinie od co najmniej dwóch pokoleń.
Opis danego produktu, przepis, jego charakterystyczne cechy uczniowie przedstawiają na pisemnych zgłoszeniach. Jednym z punktowanych elementów konkursu jest przedstawienie na współczesnym zdjęciu walorów estetycznych produktów i potraw. Ten punkt zachęca do wspólnego gotowania z rodzicami, dziadkami, podpytywania o rodzinne tradycje kulinarne. Jeden uczestnik może przesłać do konkursu tylko jedno zgłoszenie.
Laureaci konkursu otrzymają nagrody rzeczowe ufundowane przez Województwo Zachodniopomorskie. Zostanie wybranych maksymalnie 30 laureatów (1-3 miejsce oraz max. 7 wyróżnień na trzech poziomach: szkół podstawowych, szkół gimnazjalnych, szkół ponadgimnazjalnych). Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do 26 kwietnia 2017 roku.
Zgłoszenia można przesyłać do 24 marca 2017 r. na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, ul. Korsarzy 34, 70-540 Szczecin, z dopiskiem: Wydział Rolnictwa i Rybactwa, Konkurs „Poszukiwacze Smaków”. O przyjęciu zgłoszenia decyduje data stempla pocztowego. Dodatkowe informacje o konkursie dostępne są pod numerem telefonu: (91) 44 10 233 lub poprzez e-mail: [email protected].
Głównym celem konkursu jest zainteresowanie młodych ludzi tematyką produktów i potraw tradycyjnych, zainspirowanie do wspólnego rodzinnego gotowania i odkrywania kulinarnego dziedzictwa Pomorza Zachodniego. „Poszukiwacze Smaków” to także szansa na odnalezienie kolejnych niezwykłych kulinariów z terenu województwa zachodniopomorskiego. Nasz region ma obecnie 39 produktów tradycyjnych na liście prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi.
Organizatorem konkursu „Poszukiwacze smaków” jest Województwo Zachodniopomorskie.
Napisz komentarz
Komentarze