Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
wtorek, 26 listopada 2024 08:51
Reklama dotacje rpo
Reklama

Najczęściej jadamy kaszę gryczaną

Powracamy do propagowanje przez nas akcji "Lubię kaszę". Okazuje się, że Polacy spośród wielu rodzajów kasz najchętniej wybierają kaszę gryczaną. Aż 73% respondentów wskazało na nią w ogólnopolskim badaniu przeprowadzonym na potrzeby kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.
-Zarówno kasza gryczana, jak i jęczmienna są źródłem cennych składników odżywczych i mineralnych. Kasza gryczana, w porównaniu do pozostałych kasz, zawiera najwięcej magnezu, potasu oraz cynku. Dodatkowo zawiera białko o wysokiej wartości odżywczej, które dostarcza niezbędnych aminokwasów – tych, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, a które muszą być dostarczone z pożywieniem dla prawidłowego rozwoju organizmu – mówi Katarzyna Foszner, dietetyk, ekspert kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”. – Kasza jęczmienna jest z kolei bogata w β-glukany, które wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi – dodaje.
 
Jak wynika z badań przeprowadzonych na potrzeby kampanii „Lubię kaszę…”* to kasza gryczana gości najczęściej na polskich stołach (73% wskazań ogółem), dystansując wszystkie inne rodzaje kaszy. Drugą najczęściej wybieraną jest kasza jęczmienna (57%).  
 
Kasza gryczana jest preferowana bardziej przez mężczyzn (76 proc.) niż kobiety (70 proc.). Kaszę jęczmienną natomiast częściej wybierają kobiety (61 proc., mężczyźni –52 proc
 
Te dwa rodzaje kasz są najbardziej lubiane przez osoby w wieku powyżej 55 lat. Młodzi ludzie, w wieku 15-24 lata, chętnie sięgają także po kaszę mannę i kuskus.
 
 
Kasze to fundament zdrowej, zbilansowanej diety. Wraz z pozostałymi produktami zbożowymi stanowią podstawę piramidy żywieniowej, zgodnie z którą codziennie powinniśmy zjadać sześć porcji produktów zbożowych. Niestety Polacy wciąż nie doceniają walorów kaszy. Regularnie, czyli kilka razy w tygodniu, spożywa ją tylko 9% z nas.*
 
Więcej informacji o rodzajach oraz walorach zdrowotnych i kulinarnych kaszy znajduje się na stronie internetowej: www.lubiekasze.pl. 
Anna Żeglińska
 
Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
 
 
*Badanie zostało zrealizowane przez agencję badawczą Inquiry w lutym 2013 roku metodą sondażu internetowego na próbie N=1000 wśród Polaków od 15 roku życia, w podziale na płeć i cztery grupy wiekowe. Badanie było realizowane metodą internetową (panel online) na reprezentatywnej próbie ogólnopolskiej. Inquiry jest niezależną, polską agencją badawczą, która prowadzi wszechstronne badania rynku m.in. dla sieci sklepów, producentów z branży FMCG, a także dla firm z branży teleinformatycznej, farmaceutycznej, motoryzacyjnej i finansowej. Działalność Inquiry obejmuje teren Polski oraz rynki międzynarodowe.
 

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaEPI-AKCJA Fundacji "Normalnie" 08.11.-09.12.2024
Reklamadotacje rpo
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama