Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 16:25
Reklama dotacje rpo
Reklama

Biblioteka o smaku i zapachu czekolady

Do czekolady nie trzeba nikogo specjalnie przekonywać. Niektórzy wręcz nie potrafią się jej oprzeć. I nic dziwnego, ponieważ oprócz walorów smakowych jest także bardzo pożyteczna – poprawia nastrój i jest źródłem wielu cennych dla człowieka składników. O tym miały okazję się przekonać dzieci z kl. 0 a z SP nr 2 w Gryfinie, które z okazji Dnia Czekolady zostały zaproszone z nauczycielkami: Katarzyną Figas i Agnieszką Hajduk do czytelni dla dzieci BP w Gryfinie.

 Na początku zajęć pięciolatki obejrzały prezentację multimedialną o historii czekolady. Dowiedziały się skąd pochodzi, z jakich składników jest zrobiona, jak wygląda produkcja czekolady i jakie są jej rodzaje.

Potem przy piosence „Czekolada” poszukiwały ukrytych między półkami jajek, w których były ciekawostki o czekoladzie. Dzieci opowiadały jaką lubią czekoladę – wymaniały czekoladę mleczną, białą, z orzechami, z różnymi owocowymi nadzieniami (zapomniały o gorzkiej) i pod jaką postacią – tabliczki, cukierków, batonów, masła, lodów, jogurtów itp. Wysłuchały także wiersza Marcina Brykczyńskiego pt. „Brązowy”, w którym wszystko jest czekoladowe - nawet drzewa i niebo. 

Jednak największą atrakcją słodkiego święta było samodzielne wykonanie waflowo-czekoladowych buziek, a później ich schrupanie! Maluchy odpowiadały w międzyczasie na czekoladowe zagadki i piły gorącą czekoladę z bitą śmietaną. Zapach czekolady unosił się po całej bibliotece, taki sam, o którym była mowa w wierszu Danuty Wawiłow i towarzyszył nam bardzo długo. Było smakowicie, szkoda tylko, że taki dzień zdarza się raz do roku – 12 kwietnia.
Tekst i fot. Mariusz Kiełtyka

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaEPI-AKCJA Fundacji "Normalnie" 08.11.-09.12.2024
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama