– Kasza kojarzona jest przede wszystkim z daniami obiadowymi, mięsem i sosem… przez co traci na atrakcyjności! Tymczasem świetnie sprawdza się również jako podstawa śniadań, przystawek, deserów czy lekkich przekąsek – mówi Dorota Wdowińska-Rozbicka, autorka bloga „Dorota smakuje”, wspierająca kulinarnie ogólnopolską kampanię „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.
Nasza sonda sprzed miesiąca:
Jak często jesz kaszę?
-raz na 2-3 tygodnie 33%
-raz na 2-3 miesiące 17%
-1 raz w tygodniu 14%
-2-3 razy w tygodniu 11%
-1 raz w miesiącu 10%
-raz na pół roku 6%
-nie jem kaszy 4%
-trudno powiedzieć 2%
-codziennie lub prawie codziennie 2%
Kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, manna, kukurydziana, kuskus, owsiana… Naprawdę jest w czym wybierać. Taka różnorodność stwarza wręcz nieograniczone możliwości w kuchni, otwartej na eksperymenty i łączenie smaków. Kasza inspiruje, jest łatwa w przygotowaniu, ma przystępną cenę, co oznacza, że… warto wprowadzić ją do codziennej diety.
Na potrzeby kampanii powstała strona internetowa, dzięki której można poznać różne rodzaje i walory zdrowotne kaszy, dowiedzieć się, jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą. Kaszotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, gołąbki z kaszą manną, kasza na słodko… Więcej nowoczesnych przepisów na smaczne dania z kaszy na www.lubiekasze.pl
Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Napisz komentarz
Komentarze