Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 20:55
Reklama
Reklama

Jak uczą się zdrowo jeść

Jak namówić dzieci do nowych zdrowych smaków? Potrzebny jest do tego cały arsenał działań. I to starają się robić w gryfińskich przedszkolach. W ramach posiłków przedszkolnych dzieci dostają specjalne, zdrowe przekąski takie jak marchewki, ziarna słonecznika, suszoną żurawinę, ziarna sezamu. Poznają smaki naturalnych, domowych koktajli owocowych na bazie jogurtu, soków owocowych z własnoręcznie wyciśniętej pomarańczy. Kolorowe barwy, ciekawe struktury ziarenek to ciekawostka i rarytas dla najmłodszych.
Możliwość kombinacji smaków sprawia, że dzieci bardzo chętnie sięgają po tak urozmaicone podwieczorki, bogate w niezbędne składniki pokarmowe – informuje Małgorzata Wasiluk z Biura Informacji i Promocji Urzędu Miasta i Gminy w Gryfinie. -O tym jak ważne dla naszego zdrowia jest racjonalne odżywianie wiedzą wszyscy, nie zawsze jednak udaje się nam wybierać zdrowsze rozwiązania w trakcie naszych domowych posiłków. Odpowiednia edukacja i wypracowanie odpowiednich nawyków żywieniowych są bardzo ważne w rozwoju najmłodszych. Zamiast popularnych kolorowych słodyczy i pikantnych przekąsek warto namawiać dzieci do poznawania nowych, zdrowych smaków – dodaje.
 
W ramach zajęć przedszkolnych dzieci uczą się rozróżniać zdrowe i szkodliwe produkty spożywcze, kształtując na przyszłość dobre nawyki żywieniowe. Wspólne przygotowanie posiłków sprawia, że dzieci chętnie sięgają po owoce czy przygotowane desery owocowe.

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaEPI-AKCJA Fundacji "Normalnie" 08.11.-09.12.2024
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama