Możliwość kombinacji smaków sprawia, że dzieci bardzo chętnie sięgają po tak urozmaicone podwieczorki, bogate w niezbędne składniki pokarmowe – informuje Małgorzata Wasiluk z Biura Informacji i Promocji Urzędu Miasta i Gminy w Gryfinie. -O tym jak ważne dla naszego zdrowia jest racjonalne odżywianie wiedzą wszyscy, nie zawsze jednak udaje się nam wybierać zdrowsze rozwiązania w trakcie naszych domowych posiłków. Odpowiednia edukacja i wypracowanie odpowiednich nawyków żywieniowych są bardzo ważne w rozwoju najmłodszych. Zamiast popularnych kolorowych słodyczy i pikantnych przekąsek warto namawiać dzieci do poznawania nowych, zdrowych smaków – dodaje.
W ramach zajęć przedszkolnych dzieci uczą się rozróżniać zdrowe i szkodliwe produkty spożywcze, kształtując na przyszłość dobre nawyki żywieniowe. Wspólne przygotowanie posiłków sprawia, że dzieci chętnie sięgają po owoce czy przygotowane desery owocowe.
Napisz komentarz
Komentarze