Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 1 listopada 2024 07:39
Reklama
Reklama

Jak uczą się zdrowo jeść

Jak namówić dzieci do nowych zdrowych smaków? Potrzebny jest do tego cały arsenał działań. I to starają się robić w gryfińskich przedszkolach. W ramach posiłków przedszkolnych dzieci dostają specjalne, zdrowe przekąski takie jak marchewki, ziarna słonecznika, suszoną żurawinę, ziarna sezamu. Poznają smaki naturalnych, domowych koktajli owocowych na bazie jogurtu, soków owocowych z własnoręcznie wyciśniętej pomarańczy. Kolorowe barwy, ciekawe struktury ziarenek to ciekawostka i rarytas dla najmłodszych.
Możliwość kombinacji smaków sprawia, że dzieci bardzo chętnie sięgają po tak urozmaicone podwieczorki, bogate w niezbędne składniki pokarmowe – informuje Małgorzata Wasiluk z Biura Informacji i Promocji Urzędu Miasta i Gminy w Gryfinie. -O tym jak ważne dla naszego zdrowia jest racjonalne odżywianie wiedzą wszyscy, nie zawsze jednak udaje się nam wybierać zdrowsze rozwiązania w trakcie naszych domowych posiłków. Odpowiednia edukacja i wypracowanie odpowiednich nawyków żywieniowych są bardzo ważne w rozwoju najmłodszych. Zamiast popularnych kolorowych słodyczy i pikantnych przekąsek warto namawiać dzieci do poznawania nowych, zdrowych smaków – dodaje.
 
W ramach zajęć przedszkolnych dzieci uczą się rozróżniać zdrowe i szkodliwe produkty spożywcze, kształtując na przyszłość dobre nawyki żywieniowe. Wspólne przygotowanie posiłków sprawia, że dzieci chętnie sięgają po owoce czy przygotowane desery owocowe.

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama