W związku z wystąpieniem na terenie powiatu gryfińskiego przypadku spożycia wyrobów z mięsa dzika, w którym w wyniku badania weterynaryjnego stwierdzono zakażenie włośnicą, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gryfinie ostrzega.
W związku ze zbliżającym się czasem wzmożonej konsumpcji związanym z okresem świąteczno-noworocznym, zabaw sylwestrowych i karnawałowych Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gryfinie zaleca zwrócić szczególną uwagę na spożywane potrawy z surowego mięsa wieprzowego i dziczyzny.
Włośnica jest groźną dla zdrowia i życia ludzkiego chorobą pasożytniczą. Włośnie kręte, wywołujące chorobę mogą być przenoszone na człowieka po spożyciu surowego zarażonego mięsa wieprzowego i dziczyzny oraz wyrobów z surowego zarażonego mięsa wieprzowego i dziczyzny.
Aby uniknąć zakażenia należy postępować zgodnie z następującymi zasadami:
1. Spożywać wyłącznie mięso badane przez Inspekcję Weterynaryjną.
2. Unikać spożywania surowego mięsa wieprzowego i dziczyzny oraz wyrobów surowego mięsa wieprzowego i dziczyzny, zawłaszcza niewiadomego pochodzenia.
3. Potrawy z surowego mięsa wieprzowego i dziczyzny poddawać starannej obróbce termicznej – starannemu gotowaniu lub smażeniu.
Napisz komentarz
Komentarze