Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
czwartek, 7 listopada 2024 03:58
Reklama

Inspektor Rożko ostrzega

Idą święta. Kupujemy więcej mięsa, więc musimy zwrócić szczególną uwagę na to, co spożywamy. Pamiętajmy, żeby kupować w sprawdzonych miejscach, gdzie żywność jest przebadana. Pamiętajmy także, aby poddawać mięso obróbce termicznej – mówi Wioletta Rożko, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gryfinie. Dziś w tej sprawie wydano specjalne ostrzeżenie, które zamieszczamy poniżej.

 W związku z wystąpieniem na terenie powiatu gryfińskiego przypadku spożycia wyrobów z mięsa dzika, w którym w wyniku badania weterynaryjnego stwierdzono zakażenie włośnicą, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gryfinie ostrzega.

W związku ze zbliżającym się czasem wzmożonej konsumpcji związanym z okresem świąteczno-noworocznym, zabaw sylwestrowych i karnawałowych Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gryfinie zaleca zwrócić szczególną uwagę na spożywane potrawy z surowego mięsa wieprzowego i dziczyzny.
Włośnica jest groźną dla zdrowia i życia ludzkiego chorobą pasożytniczą. Włośnie kręte, wywołujące chorobę mogą być przenoszone na człowieka po spożyciu surowego zarażonego mięsa wieprzowego i dziczyzny oraz wyrobów z surowego zarażonego mięsa wieprzowego i dziczyzny.
 
Aby uniknąć zakażenia należy postępować zgodnie z następującymi zasadami:
1. Spożywać wyłącznie mięso badane przez Inspekcję Weterynaryjną.
2. Unikać spożywania surowego mięsa wieprzowego i dziczyzny oraz wyrobów surowego mięsa wieprzowego i dziczyzny, zawłaszcza niewiadomego pochodzenia.
3. Potrawy z surowego mięsa wieprzowego i dziczyzny poddawać starannej obróbce termicznej – starannemu gotowaniu lub smażeniu.

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama