Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 09:52
Reklama dotacje rpo
Reklama

Koza w centrum Gryfina

Spacerując po Gryfinie można dostrzec przed domem… pasącą się kozę. Widok to ciekawy, a i zwierzę intrygujące. Budzi żywe zainteresowanie dzieci, które spacerują z matkami. Biały rogaty stwór, obdarzony żywym temperamentem, przygląda się przechodniom spacerującym ulicą Flisaczą.
Jak cenne mleko i jakie dobre są kozie sery doceniają np. państwo Edyta i Cezary Szczupakowie, którzy prowadzą gospodarstwo agroturystyczne w Marwicach. Promują oni kozie sery podczas festynów. W zeszłym roku za swoją działalność otrzymali od starosty gryfińskiego nagrodę Bociana za promowanie regionu.
 
Z koziego mleka wytwarzane są zdrowe i smaczne sery twarogowe i podpuszczkowe. Te pierwsze o kremowej konsystencji produkowane są z ukwaszonego i ogrzanego mleka. W zależności od dodatku mogą być o różnym smaku - pomidorowe, paprykowe, czosnkowe, z zielonym ogórkiem, z pieprzem i z ziołami.
 
Sery podpuszczkowe wytwarzane są z koziego mleka z dodatkiem naturalnej podpuszczki:
-sery żółte dobre do kanapek, tostów, pizzy itp.,
-sery wędzone, podobne do oscypka,
-sery solankowe mają proces wytwarzania bardzo podobny jak greckiej fety, no i jak ten poprzedni - dobre są do sałatek, na pizzę lub jako przegryzka w koreczkach,
-sery serwatkowe, tłuste, kremowe, podobne do włoskiej ricotty (z włoskiego oznacza „podwójnie warzone”); często dodawane do ciast czy naleśników,
-sery sałatkowo-kanapkowe, podobne do mozarelli.

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaEPI-AKCJA Fundacji "Normalnie" 08.11.-09.12.2024
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama