Kontrolerzy stwierdzili na podłodze w hali produkcyjnej owej piekarni nieżywego owada i brak należytej czystości. Już wtedy osobę odpowiedzialną ukarano mandatem karnym w wysokości 500 zł. Pobrano do badań laboratoryjnych na obecność szkodników i ich pozostałości próbki surowców stosowanych do wypieku chleba razowego. Wzięto też próbki sanitarne – zmiotki z podłogi i sprzętu hali produkcyjnej. W pobranych próbkach zmiotek z podłogi stwierdzono obecność szkodników.
Nakazano piekarni przeprowadzić w natychmiastową dezynsekcję na owady latające. Ponowna kontrola linii technologicznych oraz maszyn do krojenia chleba wykazała brak obecności szkodników. Do badań organoleptycznych pobrano również chleb razowy krojony. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie nie stwierdziła obecności szkodników ani ich pozostałości. Kierującego zakładem obciążono kosztami za przeprowadzane czynności kontrolne oraz kosztami przeprowadzanych badań.
Nakazano piekarni przeprowadzić w natychmiastową dezynsekcję na owady latające. Ponowna kontrola linii technologicznych oraz maszyn do krojenia chleba wykazała brak obecności szkodników. Do badań organoleptycznych pobrano również chleb razowy krojony. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie nie stwierdziła obecności szkodników ani ich pozostałości. Kierującego zakładem obciążono kosztami za przeprowadzane czynności kontrolne oraz kosztami przeprowadzanych badań.
Napisz komentarz
Komentarze