Dzisiejsze wydarzenie przepełnione jest pysznymi ciastami, pierogami, zupami i niedzielnym obiadem. Małgorzata Wasiluk z UMiG w Gryfinie przeprowadziła krótką rozmowę z Katarzyną Doryń, reprezentującą KGW Magnolia ze Steklna. Kiedy zapytano o dzisiejszy niedzielny obiad, pani Katarzyna odpowiedziała: "Zupa grzybowa, udko z kaczki z warzywami z sosem porzeczkowym. Na deser pyszne ciasto." KGW Magnolia zapowiada także uczestnictwo w konkursie artystycznym - śpiewa piosenkę o swojej miejscowości. Oprócz tego, dwie koleżanki z koła biorą udział w wyborze Miss festiwalu.
-Całe nasze gotowanie opiera się na lokalnych produktach, takich jak grzyby zebrane w okolicznych lasach, gdzie borowików jest pod dostatkiem. Również mięso pochodzi od myśliwych, którzy współpracują z naszym kołem, a także od rolników z regionu - tak Zofia Krzak, sołtyska sołectwa Steklno zaprasza wszystkich na festiwal, podkreślając, że ziemniaki, warzywa i mięso są najwyższej jakości.
O pysznych daniach przygotowywanych przez KGW Chwarstnica opowiadał sołtys Krzysztof Sarna, który jest jednocześnie gospodarzem KGW Chwarstnica.
-Na konkurs przygotowaliśmy rosół ze świeżej i wędzonej ryby z dużą ilością warzyw, m.in. koperku, chrzanu, czosnku. Ryba jest z naszego sołectwa, z Osucha. Na drugie danie serwujemy kotlet schabowy, ale w nietypowej panierce, bo z orzechów włoskich, bułki tartej, koperku, szczypiorku i czosnku niedźwiedziego - opowiadał Małgorzacie Wasiluk sołtys Krzysztof Sarna.
Roman Polański z KGW w Chwarstnicy zachwalał lokalne produkty. Podkreślał, że Chwarstnica słynie z uprawy truskawek. Jest kilka sadów, sporo czereśni. Uprawia się też rzepaki, pszenicę. Truskawki i czereśnie serujemy tutaj na festynie. Ponadto mamy pyszne zapiekanki, do których ustawia się duża kolejka - mówił Roman Polański.
Na festiwalu są ogromne ilości przysmaków z całego kraju. Zorganizowany został też specjalny pokaz kulinarny prowadzony przez Karola Okrasę.
Nie ryzykujcie zatem przyjścia z pełnymi brzuchami, ponieważ na pewno nie wyjdziecie stąd głodni!
Wisienką na torcie będzie koncert "Roztańczona Polska" o godzinie 20:00, podczas którego będzie okazja usłyszeć takie gwiazdy, jak Jacek Stachursky, Halina Frąckowiak i Felivers.
Jeśli szukacie świetnej zabawy, niepowtarzalnych smaków i artystycznych doznań, widzimy się na festiwalu KGW "Polska od Kuchni" w Gryfinie!
Napisz komentarz
Komentarze