Nadmienić należy, iż Państwowa Inspekcja Sanitarna, zgodnie z ustawą z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz.U. z 2021 r. poz. 195 z późn. zm.) jest powołana do realizacji zadań z zakresu zdrowia publicznego, w szczególności poprzez sprawowanie nadzoru nad warunkami m.in. zdrowotnymi żywności, żywienia i przedmiotów użytku oraz w oparciu o zapisy m.in. ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U z 2020 roku, poz. 2021 z późn. zm.).
Przepisy i wymagania w zakresie obrotu żywnością są jednakowe dla każdego podmiotu. Natomiast częstotliwość przeprowadzania czynności kontrolnych w nadzorowanych podmiotach ustalana jest na podstawie oceny danego podmiotu podczas czynności kontrolnych oraz analizy ryzyka zdrowotnego.
mgr inż. Wioletta Rożko
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gryfinie
Wiolettę Rożko, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologiczna w Gryfinie w związku z listem zapytaliśmy czy prawdą jest, że gryfiński sanepid ukarał sklep za to, że klienci sami wybierają sobie warzywa czy owoce? Pytaliśmy też, czy są jakieś różnice w kontroli dużych sklepów typu Biedronka, Dino Netto Intermarche? Np. pod względem ilości kontroli?
List zamieściliśmy tu:
Napisz komentarz
Komentarze