Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
sobota, 30 listopada 2024 17:33
Reklama

Trzy przepisy na kulinarne wykorzystanie gruszek: sakiewki, sałatka, ciasto

W kuchni najlepiej sprawdzają się sezonowe produkty. Są smaczne, tanie i łatwo dostępne. Teraz w sklepach znajdziemy między innymi aromatyczne gruszki z polskich sadów. Podpowiadamy, jakie dania przygotować z ich udziałem.
Trzy przepisy na kulinarne wykorzystanie gruszek: sakiewki, sałatka, ciasto

Autor: fot. iStock

Sakiewki z ciasta francuskiego z gruszką, serem pleśniowym i migdałami

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 ser pleśniowy (np. camembert)
  • 1 gruszka
  • 25 g płatków migdałowych
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Ciastko francuskie rozkładamy i kroimy na kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm. Gruszkę obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Na każdy kwadracik kładziemy plasterek sera pleśniowego, kilka płatków migdałów oraz kawałki gruszki. Zamykamy w sakiewki, czyli prawy górny róg łączymy z dolnym lewym rogiem, a następnie lewy góry róg z prawym dolnym. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Jeśli zostały nam migdały można nimi udekorować sakiewki z wierzchu. Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok. 15-20 minut, aż będą rumiane.

Sałatka z kurczakiem, gruszką i gorgonzolą

Składniki:

  • 250 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 gruszka
  • 80 g sera typu gorgonzola
  • 100 g roszponki
  • 30 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Mięso czyścimy, kroimy na kawałki, doprawiamy delikatnie wedle uznania i smażymy na patelni. Gruszkę kroimy w plasterki, a ser w kostkę. Roszponkę dokładnie myjemy i układamy na półmisku. Na wierzch nakładamy kawałki kurczaka, ser i plastry gruszki. Posypujemy orzechami i skrapiamy dressingiem z oliwy, miodu, musztardy i soku z cytryny. Doprawiamy pieprzem.

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Składniki:

  • 2 duże gruszki
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g cukru
  • 125 ml oleju roślinnego słonecznikowego albo rzepakowego

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu ubijamy jajka i cukier na puszystą masę. Dalej ubijając, powoli dodajemy olej. Następnie wsypujemy wymieszane suche składniki i dodajemy jogurt. Na sam koniec wlewamy ekstrakt waniliowy. Gruszki obieramy, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy owoce na plastry. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem lub masłem. Wykładamy ciasto do formy i układamy na nim plastry gruszek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 50 minut.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ajwaj alelluja i ha saturna 18.09.2021 21:23
zjebisty przepis ha aha pozdro ha ha ah

ajwaj aleluja i na saturna 18.09.2021 17:34
chyba zrobię ha ha ah u mnie dziki trzesą gruszką ha ha ah

pasibrzuch 18.09.2021 12:48
Mniam! Mniam! Mniam!

ReklamaEPI-AKCJA Fundacji "Normalnie" 08.11.-09.12.2024
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama